Infraestructures i serveis

Infraestructures

El virus del vandalisme

Renfe ha denunciat entre els mesos de gener i juny prop de 500 intrusions en trens i instal·lacions

El 85% dels combois de la flota de rodalies estan bruts de pintades

Els grafiters són cada cop més violents

Els mesos de confinament no han fet desaparèixer l’activitat delictiva dels grafiters, que han continuat pintant trens impunement. Cada cop és més fàcil trobar trens plens de pintades circulant, un fet que no és nou, però que tampoc sembla que hagi d’aturar-se.

Des del gener i durant els primers sis mesos de l’any, Renfe ha denunciat 470 intrusions en els serveis de rodalies, ja siguin trens o instal·lacions. Els brètols, que normalment actuen en grup, han embrutat el 85% dels trens de la flota, 230, que tenen una superfície total de 17.366 m² pintada. En alguns casos, si les pintades tapen la finestra davantera, deixen els trens fora de circulació per falta de visibilitat del conductor. Aquests fets provoquen retards i cancel·lacions d’alguns serveis de primera hora del matí com la d’un grup de brètols que va pintar a Gavà el frontal d’un tren que cobria el recorregut entre l’estació de França i Sant Vicenç de Calders. A causa d’aquesta acció, el comboi va haver d’acabar el recorregut i el centenar de viatges afectats van haver de transbordar-se al següent tren. També hi ha altres bretolades que no tenen a veure amb les pintades però que malmeten els trens. Aquests actes vandàlics relacionats amb les pintades han significat un cost superior als dos milions d’euros, si se sumen els danys en trens i en instal·lacions ferroviàries. A aquesta xifra s’han d’afegir els 15 milions d’euros que s’inverteixen cada any en seguretat privada per reforçar les tasques de les forces de l’ordre públic. Durant els primers sis mesos de l’any només s’han pogut netejar 4.389 m² dels 17.366 m² pintats perquè, tal com explica Renfe, els esforços de neteja de la companyia s’han centrat en la desinfecció dels elements del tren amb més risc de transmissió de la Covid-19, com ara passamans, polsadors d’obertura i tancament de portes d’accés, cambres de bany i cabines de conducció.

La xifra d’actes vandàlics d’enguany és semblant a la de l’anterior i només es va notar una davallada durant el mes d’abril quan es van denunciar set intrusions. Els mesos amb més denúncies van ser el gener, amb 128, i el juny, amb 104. El fet que en l’última reforma del Codi Penal es rebaixés la gravetat d’aquest tipus de delictes dona més impunitat als grafiters.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia