infraestructures
Eliminaran la depuradora de Begur i les aigües negres es tractaran a Pals
El projecte constructiu puja a 2 milions d'euros
La canonada passarà pel costat de la carretera i la part de dalt s'adequarà com a carril bici
La depuradora de Begur, que va entrar en funcionament l'any 1974, té els dies comptats. El Consorci de la Costa Brava i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) tenen previst eliminar-la i connectar la xarxa d'aigües brutes del municipi de Begur al sistema de sanejament de la depuradora de Pals, que va entrar en servei el 1995.
El projecte consisteix en una canonada nova que agafi les connexions dels afluents de la depuradora de Begur fins al terme de Regencós, on connectarà amb la xarxa de la depuradora de Pals. L'actuació de la infraestructura, que es farà passar pel costat de la carrereta entre Begur i Regencós, es complementa amb l'adequació de la zona per on passa la canonada com a carril bici.
L'alcalde de Begur, Joan Català, va explicar que el projecte forma part del programa de sanejament del 2002 de l'ACA, tot i que inicialment havia previst mantenir la depuradora de Begur. El Consorci s'oposava a mantenir-la. Segons Català, l'actuació porta un “endarreriment” a causa dels problemes amb Carreteres de la Generalitat per deixar passar la canonada pel costat del vial, i de l'acord entre els tres ajuntament.
Però a partir d'ara, segons va explicar l'alcalde, caldrà veure qui assumeix el cost de l'obra, ja que ha passat d'un pressupost de poc més d'un milió d'euros a dos milions. “Veurem si l'ACA assumeix el 100% de l'obra”, va dir Català, que va reconèixer que caldrà fer una programació econòmica, ja que es farà entre el 2011 i 2012.
Amb l'eliminació de la depuradora de Begur, els terrenys, que són municipals, entren a formar part de l'àmbit de reparcel·lació del pla parcial urbanístic del sector 18, i es converteixen en objecte d'aprofitament i de compensació. El pla parcial del sector, que ja s'està tramitant, ja preveu la instal·lació del sobreeixidor a la zona d'equipament municipal. A més, la reparcel·lació també preveu deixar de manera lliure i gratuïta els terrenys afectats per la nova canonada.
LA DATA
LA FRASE
Abans, la del poble d'Esclanyà
La desaparició de la depuradora de Begur comportarà deixar el municipi sense cap estació de tractament d'aigües negres d'interès general al municipi. Les dues administracions competents en la depuració, el Consorci de la Costa Brava i l'Agència Catalana de l'Aigua, ja van acordar el 2002 eliminar la depuradora del poble d'Esclanyà, dins del terme de Begur i a tocar de la vila de Palafrugell. La depuradora d'Esclanyà va entrar en servei el 1979 per tractar les aigües del poble, i també les aigües d'una empresa avícola. Però les dues administracions van decidir eliminar-la i construir una estació de bombament per traslladar les aigües brutes fins a la xarxa general de Palafrugell i, d'aquí, a l'estació depuradora de Castell, entre els termes de Mont-ras i Palamós. La connexió es va fer efectiva l'any 2007. A més, amb aquesta connexió, amb un cost de cap a 600.000 euros, també es va decidir connectar-hi els polígons industrials del poble. D'aquesta manera, les aigües negres de Begur es tracten a les dues grans depuradores de la comarca del Baix Empordà.