maresme
L'Alt Maresme recollirà, a mig gas, l'orgànica
Els quatre municipis de la mancomunitat de residus accepten afegir la nova fracció “segons les possibilitats”
Solució salomònica per a la recollida de la fracció orgànica als municipis de l'Alt Maresme, que fins ara només l'aplicaven als grans productors, com ara hotelers o restauradors. Després de l'anunci de l'agència de residus que ja no hi hauria més pròrroga per a l'ajornament de la recollida i amb l'amenaça de sancions, els quatre integrants de la Mancomunitat de l'Alt Maresme per a la Gestió de Residus Sòlids Urbans i del Medi Ambient han acceptat afegir la nova fracció de la brossa a les tres actuals. Això sí, cada població ho farà en funció de les seves possibilitats i amb un estricte control perquè no es dispari la despesa. La presidenta de la mancomunitat i alcaldessa de Malgrat de Mar, Conxita Campoy (PSC), va confirmar ahir que la planta de transvasament ja està preparada per rebre els camions amb la brossa orgànica provinent de la recollida domiciliària. “Des del 2010 que els grans productors de la zona ja separen l'orgànica, un fet que demostra la bona voluntat del nord de la comarca de complir amb la normativa”, precisa. No obstant això, Campoy es manté molt crítica amb un sistema de recollida i separació de les fraccions “extremadament car, discutible amb els resultats i amb molt poc retorn”.
Fer bé la tria
Campoy explica que en la darrera reunió amb els responsables de l'Agència de Residus de Catalunya –a qui també se'ls va recordar el deute que la Generalitat té amb els ajuntaments– cada població es va comprometre a fer-li arribar el seu pla de distribució de recollida de l'orgànica. En el cas de Malgrat, s'afegiran els contenidors marrons a les zones públiques, on ja hi ha espais separats per a la brossa. “Farem la campanya per informar la ciutadania i confiarem que aquesta faci bé la tria, perquè sinó ens trobarem allà mateix”, va manifestar l'alcaldessa, la qual va recordar que si no es fa bé la separació d'origen, els municipis hauran de continuar pagant un cànon extra en qualitat de sanció per no portar la brossa orgànica en bones condicions a la planta de tractament.
Pineda de Mar, el municipi més gran de la mancomunitat, considera positiu l'acord amb l'agència de residus. “Es tracta d'una situació que calia resoldre, i començarem a aplicar la recollida tan bon punt l'agència doni el vistiplau a la nostra proposta”, declara el regidor de Medi Ambient, Jordi Masnou (PSC). Pineda conserva tot el material després que la iniciativa es frenés fa dos anys i proposa repartir en 34 punts del territori els nous contenidors. Masnou també informa que s'està estudiant que Malgrat, Palafolls i Pineda duguin a terme conjuntament la campanya informativa a la població. L'any passat, la planta va rebre 29.207 tones de residus de fracció resta i 2.089 tones de FORM. Les obres per condicionar la planta de Malgrat de Mar han costat 300.000 euros, finançats íntegrament per l'agència de residus.