Serveis

La nova presó de Figueres obrirà al juny

La Generalitat treballa en l'obertura del centre penitenciari del Puig de les Basses, que tindrà lloc d'aquí a quatre mesos, després d'anys de retard

Ara s'obriran quatre mòduls, a l'octubre dos més i el 2015 ja funcionaria a ple rendiment

Queda pendent el futur de l'actual presó a Figueres, construïda el 1917
Els primers treballadors arribaran al nou centre al maig

La nova presó del Puig de les Basses, a Figueres, obrirà al juny, després de gairebé quatre anys de retard. Segons ha pogut confirmar aquest diari, el Departament de Justícia de la Generalitat treballa amb aquest calendari, que fins i tot ha estat comunicat als treballadors. De fet, els primers empleats començaran a arribar al nou centre penitenciari al maig, amb l'objectiu que el trasllat dels interns provinents dels centres actuals a Girona i Figueres es pugui fer entre l'1 i el 10 de juny.

Oficialment, el Departament de Justícia es remet a les declaracions que va fer el conseller Germà Gordó a finals de l'any passat, quan parlava d'un inici del funcionament del centre del Puig de les Basses durant el tercer trimestre del 2014. En les últimes reunions per preparar-ne l'obertura, però, la data amb què treballa és la primera quinzena de juny, tot i que de manera parcial.

Els preparatius per a aquesta posada en funcionament són imminents. I s'ha informat els treballadors que durant els mesos de març i abril es començaran a fer els cursos formatius als empleats.

De moment, al Puig de les Basses només es traslladaran la majoria dels reclusos que actualment estan interns als centres de Girona i Figueres, tot i que no es descarta que hi hagi algun trasllat d'un altre centre. Entre les dues presons sumen al voltant de 300 persones, quan el Puig de les Basses té capacitat per acollir entre 750 i 1.000 reclusos. Per això, està previst que només s'obrin quatre mòduls, tres dels quals serien per als homes, mentre que el quart estaria destinat a les dones, i funcionaria a mig gas. Caldrà veure on se situen, a més, els joves i les persones que entren en presó preventiva, és a dir, abans de ser jutjades.

Segons les mateixes fonts consultades, aquesta seria una primera fase d'obertura, ja que a l'octubre s'obriran dos mòduls més. I la resta s'obririen al llarg del 2015, quan la presó ja funcionaria a ple rendiment. En total, a la nova presó hi ha onze mòduls, a més dels edificis on hi ha la infermeria, l'administració, la cuina i els educadors i psicòlegs, entre altres àrees.

La presó del Puig de les Basses es va començar a construir a mitjan 2008 i la previsió inicial era que pogués obrir a finals del 2010. Aquesta data es va anar ajornant. Les obres van acabar oficialment el 2011, però fins ara continua tancada per falta de pressupost. Del cost total de la presó, la Generalitat encara ha de pagar 127 milions d'euros fins al 2020, i ho paga amb un lloguer que costa mensualment 1,5 milions d'euros.

L'obertura del centre del Puig de les Basses implica el tancament de la presó antiga a Figueres, situada al carrer Sant Pau i que es va construir el 1917. L'ús que es farà de l'edifici està enlaire. L'anterior alcalde, Santi Vila, havia anunciat que l'edifici alliberat es restauraria per situar-hi la nova escola Carme Guasch, ara en barracons; l'actual alcaldessa, Marta Felip, ho vol reconsiderar. Felip s'ha refermat en el compromís de situar la nova escola al mateix barri, però primer vol avaluar si serà més ràpid i econòmic rehabilitar l'antiga presó o fer una escola nova.

61.642
metres quadrats
construïts ocupa la presó del Puig de les Basses en uns terrenys de 300.000 m².
450
llocs de treball
hi haurà a la nova presó quan funcioni a ple rendiment, previsiblement el 2015.
127
milions
queden pendents de pagar del que costa la presó. Es paguen a terminis amb un milió d'euros mensuals.
750
interns
està previst que hi hagi a la presó del Puig de les Basses quan ja estigui a ple rendiment.
17.06.08
Van començar
les obres de la nova presó, al Puig de les Basses, que farà que es tanquin les de Girona i Figueres.
01.12.10
La data d'obertura
prevista inicialment era finals del 2010, però va quedar ajornada per falta de pressupost.

Netejaran l'entorn de l'aqüeducte dels Arcs

L'Ajuntament de Figueres netejarà l'entorn de l'aqüeducte dels Arcs, que està format per quaranta-tres arcs i que transportava l'aigua des de Llers fins al castell de Sant Ferran. Ho farà en les pròximes setmanes amb personal contractat a través d'un pla d'ocupació del SOS. Aquest mateix personal està fent altres actuacions, com ara la neteja del Mas Torrent i de la llera del riu Manol.

A l'aqüeducte, el que es farà és desbrossar l'entorn per eliminar les plantes que tapen la vista de la construcció. També s'actuarà directament al monument, perquè s'ha trobat que estan naixent plantes i fins i tot arbres –alguna figuera– de la pedra.

L'actuació es farà a l'inici de l'itinerari que condueix a les basses del Terrisser de Figueres, i on hi ha situat l'aparcament. Precisament, s'estan acabant de restaurar les basses. L'actuació s'ha inclòs en el pla especial de construcció del centre penitenciari Puig de les Basses, perquè és un espai d'interès natural per l'alt valor ecològic que té. El pressupost de la Generalitat preveu diverses partides per equipar el centre penitenciari del Puig de les Basses i per millorar-ne l'entorn. Aquestes basses eren antigament el lloc on els terrissers anaven a buscar argila. Com a resultat de l'extracció del mineral, van sorgir de manera natural les basses, i d'aquí ve el seu nom. S'ha netejat de deixalles i vegetació, s'ha senyalitzat el recorregut i se n'ha adequat l'accés.

A Girona es farà un centre obert

La presó de Girona es reformarà i es reconvertirà en centre de règim obert per a reclusos que gaudeixen del tercer grau, és a dir, que estan en règim de semillibertat. Segons el pla director d'equipaments penitenciaris (2013-2020) del Departament de Justícia de la Generalitat, això es farà quan el centre gironí quedi en desús, amb l'obertura de la presó del Puig de les Basses.

Primer es traslladaran els 151 reclusos actuals al nou centre. La Generalitat prioritza la reforma i l'adaptació de l'actual presó de Girona en centre obert, però les restriccions econòmiques modifiquen el projecte previst al seu moment pel govern tripartit. En aquell moment, s'havia dit que l'actual edifici, que data del 1964, seria substituït per un de nou. En aquell projecte, l'ocupació de la presó de 2.737 m² es reduïa a 1.500 m². El pla actualitzat ara per Justícia deixa oberta la possibilitat de construir més endavant un nou centre obert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia