Desconnectats
El robatori de cable telefònic està deixant sense telèfon ni internet pobles sencers
Aquest any ja hi ha hagut més del doble de casos que en tot el 2013
El nombre de casos de robatori de coure de cable telefònic s'està multiplicant els últims mesos. Això està comportant que diversos municipis de la demarcació hagin experimentat talls de servei durant dies i que els Mossos d'Esquadra s'hagin vist obligats a intensificar la vigilància per mirar d'enxampar els lladres. Els últims robatoris s'han concentrat a la comarca de l'Alt Empordà, on poblacions com ara Garriguella, Borrassà i Palau-saverdera han quedat dies incomunicades, sense telèfon fix, sense internet i sense caixers automàtics i amb els comerços sense poder cobrar amb targeta de crèdit. Ahir ja tots tornaven a tenir el servei restablert.
Les dades de Telefónica demostren aquest increment tan important. Entre el mes de gener i aquest juliol, la companyia ha detectat –i denunciat als Mossos d'Esquadra– 98 robatoris del coure del cable telefònic a la demarcació de Girona, mentre que en tot l'any passat se'n van registrar 39. Això implica que aquest any hi ha hagut més del doble de robatoris que en tot l'any passat. I precisament, aquest mes ha estat un dels pitjors, amb vint casos fins ara, juntament amb el mes de març.
Si ens fixem en la mitjana mensual, aquest 2014 es registren al voltant de quinze robatoris de cable de telèfon al mes, una xifra que multiplica per cinc la mitjana de tres casos mensuals del 2013.
Fonts de Telefónica han explicat a aquest diari que més que els danys econòmics que els comporta com a empresa aquest increment “important dels robatoris”, els preocupa “l'alarma social” que està provocant i el fet que quedin poblacions senceres sense servei, “incomunicades” amb els “trastorns” que això comporta als usuaris. Assegura que treballa conjuntament amb els Mossos d'Esquadra per solucionar aquest problema, però que és “complicat”.
El director territorial del Departament d'Interior a la demarcació de Girona, Albert Ballesta, admet que hi ha hagut un repunt dels robatoris aquest 2014 però assegura que s'hi està treballant intensament per resoldre-ho. En aquest sentit, Ballesta va dir ahir: “És cert que aquest és un tema que el 2013 estava molt controlat i que aquest 2014 se'ns ha disparat.” El director territorial reconeix “dificultats” per controlar la situació però assegura que “l'operació Metall que s'està duent a terme està donant els seus fruits i s'està fent bona feina per agafar tots els responsables”. Ballesta recorda que ja hi va haver detencions la setmana passada i confia que n'hi haurà més en breu: “S'està treballant molt i esperem que ho puguem resoldre.”
LES XIFRES
LES FRASES
Els alcaldes demanen solucions per l'allau de casos
Els alcaldes dels municipis afectats pels talls de telèfon s'han mostrat preocupats per la situació, sobretot a la zona de l'Alt Empordà, on aquest mes s'han produït diversos robatoris, molt seguits. El cas més destacat és el de Garriguella, on en vuit dies van viure cinc robatoris, i on hi ha veïns que han estat una setmana sense telèfon. L'alcalde, Carles Suàrez, demana la col·laboració ciutadana per enxampar els lladres. I explica que té el compromís dels Mossos d'Esquadra per incrementar la vigilància, per evitar nous casos. Més crític es va mostrar l'alcalde de Palau-saverdera, on han experimentat també diversos atacs a les línies telefòniques: “El problema és greu i els Mossos ja els agafen però s'ha de canviar la llei perquè això és denigrant i tercermundista.”
Una de les solucions que hi veuen els alcaldes, i que demanen a Telefónica, és que es canviïn les línies tradicionals per la banda ampla. “Hem de mirar de tenir unes comunicacions del segle XXI però el problema és el monopoli. Aquí a part dels robatoris de coure, que són molt sovint, no tenim bona cobertura del telèfon mòbil”, va explicar l'alcalde de Borrassà, Ferran Roquer.
A Espolla, van tenir afectació fa una setmana, quan va quedar el poble sense telèfon ni internet durant vuit hores. També hi ha hagut casos a Sant Julià de Ramis, al nucli de Vilafreser, a Massanes i a Vilatenim. I en poblacions com ara Vilamaniscle, Pau, Pedret i Marzà, tot i que els alcaldes han explicat que l'afectació va ser menor.