Infraestructures i serveis

El crematori de Vilassar se sotmetrà a consulta el 2015

El govern diu que traurà les urnes al carrer com a màxim al febrer perquè el diàleg amb els veïns contraris no avança

Apareixen més plataformes que alerten de la contaminació que causaria el servei

Posicions enrocades i cap avançament per arribar a un acord entre els defensors i els detractors de la construcció d'un crematori dins el gran complex funerari previst a Vilassar de Dalt. Després d'un estiu de relativa calma i un cop hi ha hagut les primeres reunions entre l'Ajuntament i els representants veïnals per debatre els pros i els contres del projecte, la discrepància ha anat en augment i s'ha agreujat amb l'aparició de pancartes al municipi amb missatges que vinculen el crematori amb greus problemes de salut. A causa d'aquesta situació, des del govern encapçalat per Xavier Godàs (GEVD), s'ha anunciat que se sotmetrà a consulta popular la instal·lació del crematori “com a màxim el mes de febrer del 2015”. El procés s'engegarà en el pròxim ple. Per l'alcalde, el diàleg amb els contraris al projecte es manté, però lamenta que no hi hagi un interlocutor vàlid per afrontar el problema “des de la serenitat i amb dades contrastades, no pas amb missatges alarmistes que no duen enlloc”. “El projecte compleix escrupolosament la normativa existent, hem demanat tots els informes necessaris i exigirem a l'empresa que apliqui les mesures de control més estrictes”, insisteix.

L'alcalde recorda que el projecte ja ha estat adjudicat –l'aprovació per ple només va obtenir el suport de la majoria de grups municipals–, però diu que l'empresa guanyadora ha acceptat aturar el procés mentre no es resolgui l'enfrontament.

Tres plataformes

Godàs afegeix a la necessitat de tirar endavant el servei que el cementiri parroquial quedarà saturat en un màxim de sis anys, que la inversió prevista per l'Ajuntament supera els 1,2 milions d'euros i que el municipi obtindrà un servei de gran qualitat i adaptat a les noves necessitats. “El resultat de la consulta serà vinculant”, assegura el cap del govern de Vilassar de Dalt.

Durant aquests mesos, a la primera plataforma ciutadana que va encetar l'oposició al servei, Pro Vallmorena, se n'hi han afegit dues més, una de Vilassar de Dalt i una altra del poble veí de Cabrils, que és a prop de les instal·lacions i els habitants del qual se senten directament afectats. Tots els seus integrants coincideixen a denunciar que les cremacions contaminen el medi ambient i que alguns dels components que emeten, com ara el mercuri, són molt perjudicials per a la salut. “Parlem d'unes instal·lacions que són a tocar del camp de futbol municipal, on juguen infants des dels 4 anys”, destaca Emili Gil, que critica que el consistori no hagi donat tota la informació relativa al complex funerari. Les plataformes han iniciat una recollida de signatures que, segons alguns integrants, ja arriba a les 2.000.

Per Ruth Coromines, de Pro Vallmorena, el rebuig a la contaminació del crematori es basa en múltiples informacions recollides pels membres de la plataforma. “Ningú no pot garantir que el crematori tingui un risc zero per a la salut, i nosaltres anem més enllà i reclamem també que no es malmeti un espai com aquest i posem en dubte que els guanys econòmics del municipi siguin un argument suficient”, explica. En el mateix sentit es manifesta José Fernández, que esgrimeix que el Conveni d'Estocolm per protegir el medi ambient i la salut humana dels productes químics “ja recull la perillositat de determinats elements com ara el mercuri que es deixen anar durant la cremació”.

LA XIFRA

200
incineracions
anuals és la previsió inicial del crematori de Vilassar de Dalt, que seria de baixa capacitat.

LA FRASE

El resultat de la consulta sobre la construcció del crematori serà vinculant
Xavier Godàs (GEVD)
alcalde de vilassar de dalt


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia