Infraestructures i serveis

Vilassar de Dalt canviarà de lloc el crematori i renuncia a fer la consulta

El ple d'aquest vespre tira endavant una moció “que busca el màxim consens polític i social” pel controvertit projecte

La nova ubicació és en uns terrenys municipals a tocar de l'autopista C-32

Canvi de rumb a la recerca del consens i per evitar la confrontació i la divisió de la població. Amb aquest objectiu, l'equip de govern de Vilassar de Dalt ha portat aquest vespre a ple una moció pel canvi d'ubicació del complex funerari que inclou el polèmic crematori que ha aixecat el rebuig de part dels veïns que denunciaven que portaria efectes nocius per a la salut i contaminació atmosfèrica. El document, àmpliament debatut entre les forces polítiques, proposa traslladar les edificacions previstes a la zona de Vallmorena al polígon industria Riera de Vilassar (PP12), que encara està per desenvolupar i que queda a tocar de l'autopista C-32, lluny de les cases i del complex esportiu. L'equip de govern (GEVD, OXV, ERC, PSC i el regidor no adscrit) i CiU, a l'oposició, han votat a favor. El grup de CEV ha votat en contra i el PP no s'ha presentat a la sessió. En total, 10 vots a favor i 1 en contra.

La moció defensa la necessitat de seguir endavant amb el projecte que el govern considera imprescindible i que, d'altra banda, ja va ser adjudicat a l'empresa Complex Funerari Maresme S.L. El canvi d'ubicació, però, necessitarà d'un procés urbanístic que inclou una modificació puntual del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) amb el corresponent període d'al·legacions per recollir les impressions de la ciutadania sobre si la proposta convenç o no i apaga definitivament l'encès debat que ja es va començar a gestar abans de l'estiu.

L'empresa adjudicatària ha donat el vistiplau al canvi de lloc i la moció recull també l'encàrrec d'un informe jurídic sobre la tramitació necessària per procedir a l'execució del canvi d'ubicació.

Pel què fa a la proposta de resoldre a través d'una consulta popular si Vilassar de Dalt volia o no el complex funerari que l'alcalde, Xavier Godàs (GEVD) va anunciar per abans del mes de febrer del 2015, el govern entén que el canvi d'ubicació ja resol la problemàtica i que no cal continuar amb el procés participatiu.

La moció de Cabrils

La nova proposta coincideix en el temps amb la moció aprovada dimecres passat en el municipi veí de Cabrils en contra de la construcció del complex funerari de Vilassar de Dalt, i en especial del forn crematori, i que va ser aprovada per tots els grups, a excepció d'ERC. El text de Cabrils, que recull el malestar dels veïns que viuen a tocar de la zona de Vallmorena on estava previst construir el servei, recollia un ampli argumentari en contra on incidia en “els nombrosos estudis en relació als efectes nocius per la salut” de la cremació i a l'emissió de gasos amb mercuri a l'exterior. L'acord plenari especifica que l'Ajuntament farà totes les gestions que estiguin a la seva mà perquè el seu homòleg de Vilassar de Dalt “revoqui l'autorització de la instal·Iació de forn crematori dins del complex funerari, i en cap cas, al llindar amb el nostre municipi”.

La resposta de Vilassar de Dalt ha estat contundent, assegurant que el municipi veí coneixia des de fa temps el projecte, que aquest complia amb la normativa vigent i que els arguments sobre la contaminació i els efectes nocius per a la salut eren “alarmistes” i no tenien rigor científic. El govern vilassarenc ha retret la manca de voluntat de Cabrils d'escoltar “la veu institucional del nostre consistori”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia