Serveis

La presó de Figueres, plena al juny

El Puig de les Basses ja acull 550 interns mig any després de la inauguració del centre

Justícia preveu obrir els dos últims mòduls pendents al mes de març

El president de la Generalitat, Artur Mas, inaugurava formalment avui fa justament mig any la nova presó del Puig de les Basses, a Figueres, que havia entrat en funcionament just un mes abans, amb 250 presos. En aquests sis mesos, el centre penitenciari ha anat obrint mòduls progressivament i a hores d'ara supera els 550 interns. Tot i això, encara hi ha mòduls que romanen tancats i previsiblement els dos últims obriran al mes de març. Segons fonts del Departament de Justícia de la Generalitat, això ja permetrà arribar als 800 presos, quantitat amb què es considera que el centre és ple. El govern calcula que això serà a l'entorn del mes de juny.

Amb molt retard i per fases, però tot indica que finalment el centre penitenciari de Figueres, ara el de referència a les comarques gironines, estarà a ple rendiment a principis d'estiu. Això serà, doncs, un any després de l'arribada dels primers interns, i passats deu anys des que es va projectar l'obra. Segons el Departament de Justícia, la progressiva obertura del centre compleix les previsions que es van fer el juny passat.

Els primers interns van arribar amb un trasllat massiu, primer des de la presó vella de Figueres, que va tancar, i després des de la presó de Girona, que s'ha mantingut com a centre obert. Des d'aquell moment, el nombre de presos ha anat augmentant progressivament. De fet, el departament no preveu nous trasllats massius com aquells. Els interns que van arribant al Puig de les Basses provenen d'altres centres penitenciaris i el seu trasllat ve motivat sobretot per l'arrelament que tenen amb el territori. Per tant, són persones que són de les comarques gironines, que hi tenen familiars o que tenen alguna relació amb la zona. El centre des del qual es fan més trasllats és el de Quatre Camins, de la demarcació de Barcelona.

Actualment, del mig miler de presos que hi ha al centre, cinquanta són dones i vuit són menors. El mòdul de joves, de fet, acaba d'obrir. I els dos últims mòduls que queden encara tancats (el sis i el set) obriran el 2 de març. Pel que fa als serveis, ja estan oberts els tallers, l'escola, el poliesportiu i la fleca. I la resta obriran a l'abril. També la infermeria ha obert fa poc, després de moltes crítiques, ja que mentre estava tancada va morir una interna al centre. Justícia, però, assegura que l'obertura ha seguit les previsions.

Entre crítiques

La de la infermeria no ha estat l'única polèmica de l'obertura del centre de Figueres. Els sindicats també consideren que hi falta seguretat, per la falta de personal. També s'ha alertat que cal reforçar els jutjats de Figueres, perquè es col·lapsen amb la nova presó. I els jutjats han anul·lat el pla urbanístic que es va fer per construir la presó, entre els termes de Llers i Figueres. La majoria de les crítiques, però, han arribat pel retard de la posada en marxa.

LA DATA

26.07.14
El president Mas
va inaugurar la presó de Figueres, tot i que els primers interns hi van arribar un mes abans.
550
presos
hi ha en aquest moment al centre penitenciari del Puig de les Basses, 50 dels quals són dones i 8 són menors.

La UGT denuncia que la seguretat al centre no està garantida

L'obertura del Puig de les Basses es va fer entre crítiques dels sindicats per falta de personal. I, per Xavi Martínez, de la UGT, sindicat majoritari a Presons, “la situació no ha millorat en absolut”. Martínez diu que la falta de personal és “més que evident” i que ho demostra el fet que encara no han pogut obrir tots els mòduls. “Diuen una data i l'ajornen”, explica. Hi afegeix que a principis del mes que ve hi ha prevista la contractació de més personal, però que el departament no els ha donat cap xifra. El sindicat assegura que cal un increment del personal del 40% i posa en dubte que això es compensi amb aquesta nova entrada de treballadors al febrer. “Ara mateix falten un mínim de 100 treballadors més”, diu el portaveu, que encara hi afegeix que, per ells, de fet, s'hauria d'estar treballant amb tot el personal, com si la presó estigués plena. Això són 480 empleats, entre personal laboral, sanitari, directiu i de rehabilitació d'oficines.

Xavi Martínez diu que és especialment greu la falta de vigilància. “En moltes ocasions hi ha mòduls sencers d'entre 90 i 100 interns amb només dos treballadors”, explica. El sindicat ha fet escrits de denúncia que, segons diuen, el conseller de Justícia, Germà Gordó, no ha respost. Per tot plegat, la UGT creu que al Puig de les Basses “no està garantida la seguretat ni dels interns ni dels treballadors”, i que aquest centre està al capdavant de la falta de personal de les presons catalanes. El sindicat no descarta fer mobilitzacions si es manté la situació un cop el centre estigui a ple rendiment.

Futur

L'estudi sobre la viabilitat de l'escola Carme Guasch, pendent

L'Ajuntament de Figueres encara no té l'estudi de viabilitat que es va comprometre a tenir a finals del 2014 per saber si l'edifici de l'antiga presó es pot reconvertir o no en l'escola Carme Guasch. El mateix dia que tancava la presó vella de Figueres, ara fa mig any, l'alcaldessa, Marta Felip, es va reunir amb els veïns del barri per parlar sobre el futur de l'edifici, un cop havia perdut l'ús que feia cent anys que tenia. En la trobada, la major part dels veïns van deixar clar que la prioritat és la construcció de l'escola Carme Guasch, que fa anys que està en barracons. Marta Felip va recordar que, si bé el seu antecessor, Santi Vila, volia traslladar l'escola a la presó vella, ella prefereix saber primer si econòmicament és millor reconvertir l'antiga presó o bé fer un edifici de nova construcció per a l'escola Carme Guasch. Segons fonts municipals, l'informe l'ha de fer el Departament d'Ensenyament, que encara no els l'ha fet arribar. Marta Felip va dir als veïns que, en funció d'aquest informe, prendria una decisió, tot i que els va assegurar que la prioritat és l'escola Carme Guasch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.