Serveis

La nova presó de Mas d'Enric obrirà a finals de novembre

La darrera setmana del mes s'hi farà el trasllat dels 200 interns de Tarragona

Justícia doblarà el personal que hi treballarà i hi traslladarà progressivament fins al 2017 presos d'altres centres

Compte enrere definitiu per a un dels equipaments públics més esperats a Tarragona: la posada en marxa del nou centre penitenciari de Mas d'Enric, al terme municipal del Catllar, que substituirà la presó que ara funciona al centre de Tarragona. En una visita al nou edifici, ja pràcticament acabat, el conseller de Justícia, Germà Gordó, va anunciar que la posada en funcionament es produirà finalment la darrera setmana del mes de novembre, quan s'hi traslladaran els 200 presos de règim tancat que hi ha ara a la presó de Tarragona.

Progressivament, al llarg del 2016 i el 2017, s'hi aniran traslladant també interns d'altres centres penitenciaris catalans que tinguin arrelament al Camp de Tarragona o les Terres de l'Ebre, però que per motius de seguretat i falta d'espai no podien complir la seva condemna a la presó actual. El centre penitenciari de Mas d'Enric té capacitat per a 1.020 reclusos –tot i que l'objectiu del govern és que tingui entre 800 i 900 interns–, més del triple de la capacitat actual de la presó situada al centre de Tarragona. L'espai construït es multiplicarà per sis i es passarà a una superfície de 65.636 metres quadrats.

Doblar el personal

Una altra xifra que es doblarà serà la dels treballadors del centre, que passaran a ser 418. El govern ha convocat concursos de trasllat tant entre el personal actual de Tarragona –que tindrà preferència– com entre el d'altres presons catalanes, però també contractarà nous interins. Mas d'Enric tindrà onze mòduls –nou dels quals residencials–, tot i que inicialment tan sols se n'obriran set. “Començarà amb més treballadors que no pas interns”, va comentar el conseller. L'equipament i la instal·lació del mobiliari del centre penitenciari, que costarà deu milions, s'iniciarà el 7 de setembre, quan començarà també la incorporació del personal.

L'ampliada superfície del nou centre, que disposa també de les mesures de seguretat “més modernes”, segons Gordó, permetrà també multiplicar les opcions d'activitats i de propostes laborals per als interns.

Depuradora provisional

L'esperada obertura de Mas d'Enric, que acumula anys de retards per les retallades pressupostàries, haurà d'anar precedida de l'acabament de dues obres necessàries. La primera, i més avançada, serà la del vial d'accés, que, amb un pressupost d'1,8 milions avançats per la Diputació, acabarà a la tardor.

La segona obra serà la de la depuradora, element que havia fet encallar durant anys l'obertura del centre. Finalment, s'instal·larà una depuradora provisional amb un cost de 700.000 euros que donarà servei exclusiu a la presó i que després serà substituïda per una depuradora definitiva, que costarà sis milions i que donarà servei a diverses urbanitzacions del Catllar. A més, s'invertiran tres milions més en les canalitzacions necessàries.

Paral·lelament al trasllat, l'antiga presó de Tarragona es convertirà en un centre obert que permetrà multiplicar el nombre de presos en règim obert fins a 175 homes i 50 dones, que seran atesos per una plantilla de 60 persones.

Dubtes de la UGT

L'anunci de Gordó ahir va ser rebut amb fredor pel sindicat UGT, que va criticar el disseny de la nova presó per poc funcional i per diversos problemes tècnics, i va considerar “mínima” la previsió de treballadors feta.

LA XIFRA

618
cel·les
tindrà la presó de Mas d'Enric, amb una capacitat màxima de 1.020 interns. A la presó actual n'hi caben 298.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia