La rectoria vella de Serra de Daró acollirà el consultori
Les obres de rehabilitació i adequació de la planta baixa de l'edifici ja han començat, amb el reforç dels fonaments
Abans de final d'any, les visites mèdiques ja s'haurien de fer a la planta baixa
La rectoria vella de Serra de Daró, adquirida pel consistori al Bisbat de Girona, l'abril del 2011, tindrà abans de final d'any el primer ús públic, amb la instal·lació del consultori mèdic. En la primera fase, que va iniciar-se el mes de maig passat, s'estan reforçant els fonaments de l'edificació per guanyar seguretat i poder garantir que tota la distribució interior posterior sigui ferma i consistent. Posteriorment, quan l'assentament estigui finalitzat, s'iniciarà la fase d'habilitació del nou consultori mèdic, que quedarà definitivament situat a la planta baixa de la rectoria.
Les obres estan en mans de l'empresa Construccions Narcís Matas i van ser adjudicades per un preu de 126.934 euros amb l'IVA inclòs. L'empresa vencedora del concurs va superar les propostes fetes per tres empreses més que, com la guanyadora, havien estat convidades a presentar-se al concurs públic.
Aquesta fase de les obres es finançarà amb una aportació del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (Puosc) de 70.000 euros, una subvenció PEIS de la Diputació de Girona de 20.176 euros i una subvenció de cooperació de la Diputació de 23.114 euros més. La quantitat que aportaran les arques municipals serà de 15.645 euros. Aquesta és la segona intervenció que es fa a l'edifici, perquè ja es va consolidar el teulat, que es trobava en molt mal estat. A continuació, vindran les altres fases de rehabilitació de l'edifici, que s'aniran duent a terme planta per planta.
La restauració del teulat de la rectoria va ser la primera de les obres que es van fer a l'edifici després del retorn al patrimoni municipal. En aquelles obres, es va aixecar tota la coberta, es van substituir tots els cairats de fusta que estaven completament corcats i es va reconstruir fidelment l'antic teulat. Amb aquella reconstrucció es va evitar l'enfonsament, perill real que amenaçava de deixar la construcció en només les parets mestres.
Construïda a finals del segle XIX, la rectoria va passar a mans del poble per la donació del marquès de Robert, l'any 1888. La rectoria és patrimoni local des de l'abril del 2011, moment en què es va formalitzar la compra al Bisbat. El darrer habitant permanent havia estat mossèn Mateu Puig, que va morir a principi dels anys setanta. El Bisbat, llavors, ho va cedir per a usos privats fins que, uns anys després, el poble es va mobilitzar davant el perill de venda, que va frenar.