Serveis

La llar de jubilats canviarà de seu a Arbúcies per les deficiències de l'edifici

La finca de Cal Xic requereix obres a fons, i el consistori ja hi restringeix les activitats per garantir la seguretat

Els pensionistes aniran a l'hotel d'entitats

Els jubilats d'Arbúcies canviaran de seu abans del 2019. L'equip de govern, de l'Entesa, i la junta directiva de l'entitat de la gent gran han acordat traslladar l'activitat de Cal Xic a l'hotel d'entitats. “A Cal Xic hi ha dèficits estructurals, i la gent gran va veure molt bé anar a l'hotel d'entitats”, assegura el regidor de Cultura i de Gent Gran, Manel Serras.

L'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga, reconeix que els tècnics municipals han de restringir el nombre de persones en alguns espais de Cal Xic per garantir la seguretat. L'edifici és “insostenible” a llarg termini, indiquen fonts del consistori. Per això i per limitacions de l'espai, l'equip de govern va proposar utilitzar l'hotel d'entitats, que havia fet funcions de caserna de la Guàrdia Civil i originàriament havia estat una escola femenina. Els avis d'Arbúcies van donar el vistiplau a anar a l'hotel d'entitats en una assemblea.

La gent gran és a Cal Xic des de l'any 1982, quan l'edifici va ser restaurat per última vegada. L'espai, al carrer Sorrall, té ascensor, però escalons i més d'un nivell, cosa que dificulta la mobilitat. Abans de consensuar amb els pensionistes el trasllat, l'equip de govern ja va descartar construir un edifici nou i, per això, s'ha optat per donar un altre ús a l'hotel d'entitats.

El regidor de Gent Gran d'Arbúcies indica que l'edifici de Cal Xic, al carrer Sorral, té limitacions d'espai evidents per a les activitats de la gent gran. Quan es traslladin a l'hotel d'entitats, els jubilats disposaran d'un pati, cosa que els permetrà fer activitats a l'aire lliure i tenir, per exemple, pistes de petanca, assenyala Serras. “La gent gran necessita molts locals perquè fan manualitats, classes d'informàtica i juguen a botifarra o a billar, com se sol fer en aquests espais. A més, també es preocupen de la sanitat i organitzen conferències i xerrades”, indica el regidor.

Goteres

El president de l'Associació de Pensionistes i Jubilats d'Arbúcies, Lluís Danís, reconeix que la finca de Cal Xic, que és del segle XIX, té deficiències. Admet que no tenen pati, algunes bigues estan en mal estat i, quan plou, de tant en tant hi ha goteres. Danís explica que el bar, el local on hi ha més activitat, no és prou acollidor.

Anant a l'hotel d'entitats, Danís considera que podrien incrementar les activitats, i el nombre d'abonats. Fa uns mesos, els socis de l'entitat ja van visitar la seva futura seu durant un parell de dies. L'hotel d'entitats és al carrer Estenedor i té un pàrquing gratuït a tocar. Ara és la seu de l'emissora de ràdio municipal i algunes associacions, que cediran l'espai a la gent gran.

LA FRASE

A Cal Xic hi ha dèficits estructurals i limitacions d'espai: no tenen un pati a l'exterior
Manel Serras
regidor de gent gran d'arbúcies

LES XIFRES

2
anys
és el termini previst per l'Ajuntament perquè la gent gran del poble canviï Cal Xic per l'hotel d'entitats.
705
abonats té
l'Associació de Pensionistes i Jubilats d'Arbúcies, que presideix Lluís Danís i que és a Cal Xic des del 1982.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia