Infraestructures i serveis

Pineda de Mar invertirà 4,5 milions d'euros a millorar l'eficiència de l'enllumenat

Signa un contracte per deu anys que farà canviar el 84% dels punts de llum i 100 quadres elèctrics

L'estalvi que es generi servirà per pagar l'empresa

Pineda ha agafat el toro per les banyes pel que fa a la millora de l'eficiència energètica del municipi. Després de sotmetre a una auditoria a través de la UPC la salut lumínica de la població, fa pocs dies es va signar el conveni entre l'Ajuntament i l'empresa guanyadora del concurs per un preu de 4,5 milions que s'ha d'encarregar de canviar el 80% dels punts de llum del municipi, un centenar de quadres elèctrics i altres millores. El regidor d'Urbanisme, Jordi Masnou (PSC), explica que en les properes setmanes s'ha de redactar el projecte i que l'obra civil –que s'endú uns 900.000 euros del total del pressupost i que el consistori anirà pagant amb quotes de 200.000 euros anuals– es començarà a executar a principi d'any. “Es tracta d'una aposta ferma del govern, tot i que en aquest àmbit Pineda no és un dels municipis que estan pitjor”, va puntualitzar.

Contracte de 10 anys

En aquest sentit, el regidor va explicar que el contracte amb l'empresa s'allargarà durant 10 anys. En aquest període, l'estalvi que s'aconsegueixi amb les millores introduïdes en la xarxa elèctrica servirà per pagar l'empresa adjudicatària. “L'Ajuntament continuarà destinant uns diners semblants a pagar la factura elèctrica, però com que el cost serà menor, la diferència es destinarà als honoraris de la firma responsable de les millores”, assenyala. Aquest sistema, en contractes de llarga durada com és el cas, és molt habitual entre les administracions “perquè permet afrontar amb certa tranquil·litat grans inversions que d'una altra manera serien difícils d'assumir”. A més, el contracte preveu que l'empresa es farà càrrec del manteniment de tot el sistema.

La inversió en l'estalvi energètic era una de les assignatures pendents de l'Ajuntament de Pineda que ja es va començar a gestar durant el mandat anterior. El procés, a més, va tenir cert endarreriment a causa d'un recurs interposat per una de les empreses contra el plec de clàusules administratives que el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic va desestimar, i va acabar donant la raó a l'Ajuntament.

Pineda de Mar pretén assolir, amb els canvis, un estalvi de fins al 55% de la despesa actual. El municipi, segons destaca el regidor, manté un compromís constant amb les mesures de sostenibilitat i eficiència energètica i l'any 2008 els va fer evidents en el moment que es va adherir al pacte d'alcaldes de la Unió Europea.

LA FRASE

És una aposta ferma del govern, malgrat que en aquest àmbit no som un dels llocs que estem pitjor
Jordi Masnou (PSC)
REGIDOR D'URBANISME DE L'AJUNTAMENT DE PINEDA

LA XIFRA

1.000
Punts
de llum són els que canviaran amb el contracte d'eficiència energètica impulsat pel consistori de Pineda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia