Serveis

La presó de Mas d'Enric ja substitueix la de Tarragona

El centre penitenciari del centre de la ciutat funciona ara sols com a centre obert per a presos en tercer grau després del trasllat ahir dels 180 interns al Catllar

Més espai i millora de la seguretat a les noves instal·lacions

Des de les vuit del matí, es van traslladar els interns al Catllar

Després de 62 anys, la ciutat de Tarragona ha deixat de tenir una presó al centre. A primera hora de la tarda d'ahir el Departament de Justícia va donar per acabat el dispositiu de trasllat dels 180 presos del centre penitenciari tarragoní a les noves instal·lacions de Mas d'Enric, al terme municipal del Catllar. Després de molts anys parlant del projecte i diversos d'endarreriment a conseqüència de les retallades, la nova presó, situada enmig d'una zona boscosa a uns deu quilòmetres del seu emplaçament anterior, per fi ha entrat en funcionament.

Des d'avui, la ja antiga presó de la ciutat funcionarà exclusivament com un centre obert, és a dir, hi aniran a dormir els presos que ja es beneficien del tercer grau penitenciari, uns 120 en total a tota la demarcació (entre interns en règim de semillibertat i altres en procés d'inserció), que seran atesos per una vintena de funcionaris. Es tracta d'un ús a priori provisional, ja que l'Ajuntament de Tarragona ha reivindicat diverses vegades que els terrenys es destinin a altres usos.

En grups de dotze

Una seixantena de funcionaris del Departament de Justícia van participar ahir en l'operació de trasllat dels 180 presos que van inaugurar a la pràctica el centre penitenciari de Mas d'Enric (la coincidència amb el període preelectoral ha impedit fer un acte protocol·lari d'obertura). Des de les vuit del matí, els interns van ser traslladats en grups de dotze en vehicles dels Mossos d'Esquadra, cos que es va encarregar del dispositiu de seguretat exterior per al trasllat, que es va tancar sense incidents.

Un cop a les noves instal·lacions, cada intern va passar pel procés d'identificació i de trasllat al seu nou mòdul de residència, on el responsable el va rebre amb una explicació sobre les normes i el funcionament del nou espai. Les pertinences dels presos ja havien estat traslladades a Mas d'Enric la setmana passada per agilitzar el procés.

Oberta parcialment

“Per a ells serà un canvi del 100%, com venir de viure al poble i anar a viure a la ciutat”, va detallar ahir el director de la presó de Mas d'Enric, Francisco Romero. De moment, al nou centre penitenciari del Catllar estaran oberts sols tres dels set mòduls residencials, a més dels mòduls especials de dones, joves, presos especials i infermeria. Tot i això, els interns tindran una millora immediata de les seves condicions de vida, ja que estaran en cel·les de com a màxim dues persones, mentre que a Tarragona s'havia arribat a encabir fins a quatre presos en una mateixa cel·la per la falta d'espai. Les noves instal·lacions també ofereixen més espais per a la formació i rehabilitació dels presos, així com instal·lacions esportives. Després del trasllat, s'espera que avui el nou centre penitenciari funcioni ja amb plena normalitat. De moment, ho farà amb 288 treballadors per als 180 interns durant dos mesos, ja que fins passat Nadal no es preveu que s'iniciï el trasllat dels interns naturals de la demarcació tarragonina que ara estan dispersos per altres presons del país. Tot i que es calcula que uns tres-cents interns estan en aquesta situació, el trasllat a Mas d'Enric es farà en grups petits. Al març s'espera obrir dos mòduls residencials més, i serà el 2017 quan s'obriran els set mòduls de cel·les.

LA XIFRA

103
milions
ha invertit el govern de la Generalitat en la construcció de la nova presó de Mas d'Enric.

LA FRASE

Per als interns serà un canvi al cent per cent, serà com anar a viure del poble a la ciutat
Francisco Romero
Director del centre penitenciari de Mas d'Enric, al Catllar

Els sindicats veuen mala planificació

Decepció ahir entre els sindicats per la que consideren mala planificació de Justícia a l'hora de posar en marxa la nova presó de Mas d'Enric. Tant la UGT com CCOO van denunciar ahir la situació en què ha quedat els dies previs al trasllat la vella presó de Tarragona, on hi ha hagut menys personal ja que molts funcionaris ja treballaven al Catllar. “El personal a Mas d'Enric és també justet i ens preocupa el futur immediat, com funcionarà”, va denunciar el delegat de la UGT, Rafa Puertas. El sindicat també lamenta que a les noves instal·lacions (on ahir encara es podien veure operaris que treballaven per enllestir diversos detalls) hi ha encara moltes deficiències tècniques, i també alerten que al centre obert en què s'ha reconvertit la presó de Tarragona no hi ha personal de vigilància després del trasllat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia