Serveis

Girona estudia municipalitzar les zones blaves i les verdes

El consistori té un informe que valora els avantatges d'assumir el servei

El regidor de Mobilitat diu que per ara és una hipòtesi de treball, però fa una valoració positiva de les conclusions dels experts

La voluntat del govern és no prorrogar la concessió a Setex

L'Ajuntament de Girona està estudiant la possibilitat de municipalitzar el servei de gestió de les zones d'aparcament blaves i verdes. El govern municipal ha demanat un informe sobre la conveniència de dur a terme aquesta mesura. “De moment és una hipòtesi de treball que volem estudiar, i així ho hem explicat als diferents grups municipals”, va explicar ahir el regidor de Mobilitat de Girona, Joan Alcalà. L'objectiu era explicar-los els avantatges de la municipalització i saber com veurien els grups aquesta opció. El regidor admet, però, que personalment fa una valoració “positiva” de la municipalització del servei pels avantatges que aportaria al model actual, de concessió a una empresa exterior al consistori.

Dues alternatives

Sense voler entrar a detallar quins són concretament aquests avantatges fins que no s'hagi analitzat a fons la qüestió, el regidor hi afegeix que hi ha una altra alternativa sobre la taula i que també estudiaran: mantenir el sistema actual i fer un nou concurs. Aquestes dues alternatives exclourien la possibilitat que l'actual empresa concessionària del servei, la madrilenya Setex Aparki, continuï amb el contracte quan acabin els dos anys compromesos. El conveni preveia allargar la concessió dos anys més, però la intenció del govern és no fer-ho si es donen les condicions jurídiques per no renovar la concessió –en aquest sentit, va dir Alcalà, està en mans dels serveis jurídics municipals que han de fer el seu informe–. El regidor hi afegeix que la voluntat de canviar el model –o la concessionària, si fos el cas– no té res a veure amb el servei que ha donat Setex: “Ha de quedar clar que estem satisfets de com fan el servei, però hi ha clàusules tècniques del contracte que no s'ajusten al que volem, i per això no volem renovar-lo.”

Sigui quina sigui l'opció que finalment es triï, el regidor va remarcar que el canvi respecte a l'empresa actual no tindrà conseqüències en els treballadors, ja que seran absorbits per l'empresa o administració que gestioni el servei en el futur. També va descartar que l'Ajuntament hagi de pagar cap indemnització a Setex si no es prorroga el contracte.

Tota l'operació pot acabar suposant un apunt comptable en negatiu per a l'empresa madrilenya. El risc resultava evident per a tothom des del mateix moment en què van guanyar el concurs, ara fa dos anys.

L'oferta econòmica

El que era aleshores el president del grup Mifas –que durant anys havia tingut la concessió–, Pere Tubert, va pronosticar que la nova gestora de la zona blava perdria diners amb la concessió si no obtenia algun servei addicional o una puja en el cost del servei als usuaris. Així també ho va admetre la companyia madrilenya, que considerava que si no se li prorrogava el contracte dos anys més no podria amortitzar les inversions. En aquest sentit, l'oferta de Setex Aparki era des del punt de vista econòmic la més potent. Van oferir, per exemple, la recompra dels 61 parquímetres que hi havia a la ciutat al preu de 5.000 euros cadascun, quan la resta d'empreses havien ofert preus que no superaven els 1.500 euros. També establia una baixa del 15% de l'ingrés mensual, molt més gran que el de les altres ofertes. Els dos anys que els haurà durat la concessió, doncs, si es confirma el canvi que el govern municipal proposa, hauran fet amb tota probabilitat que no hagin pogut recuperar la inversió.

El fet que el contracte canviés de les mans de l'empresa gironina que treballa amb persones amb discapacitat a una empresa sense aquest contingut social de Madrid va generar polèmica al seu moment. Tots els grups municipals van lamentar que Mifas perdés el contracte. El grup de govern, CiU, va haver d'entomar el resultat del concurs públic, i van assegurar que es buscarien solucions. Per la seva banda, el PSC va considerar “catastròfic per a Girona” que Mifas pogués perdre la concessió, i va recordar que el grup socialista havia avisat que el plec de clàusules beneficiava grans empreses. La CUP va reclamar una solució per a l'entitat social, i va recordar que el ple havia aprovat una moció sobre contractació amb responsabilitat social. Al PP també van reclamar una sortida per a Mifas i ICV-EUiA va fer referència al perill que ja havien detectat que l'oferta econòmica passés per davant de les clàusules socials.

LES XIFRES

2
anys
era la durada del contracte signat amb Setex Aparki, amb l'opció de dos més que el consistori no vol aplicar.
23
anys
va tenir la concessió el grup gironí Mifas, especialitzat en el suport a persones amb discapacitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.