Castelló no renunciarà a la zona blava per no haver de pagar indemnitzacions
El govern es plantejava renunciar al polèmic servei de pagament a Empuriabrava, però costaria un milió d'euros indemnitzar la concessionària
El polèmic servei de zona blava a Empuriabrava tornarà a entrar en funcionament aquest estiu i així continuarà sent com a mínim durant cinc anys, els anys que queden del contracte de vuit anys firmat per l'empresa concessionària amb l'Ajuntament. En l'últim ple, responent a una pregunta del grup d'ERC sobre la continuïtat del servei d'estacionament de pagament, l'alcaldessa, Assumpció Brossa, va confirmar que trencar aquest contracte implicaria pagar una quantitat de prop d'un milió d'euros, en concepte d'indemnització. “No vull endeutar el municipi”, explica l'alcaldessa a aquest diari. Brossa hi afegeix que els diners recaptats pel cànon que paga la concessionària es destinaran a la implantació de contenidors soterrats o altres millores al municipi, com ara les obres en curs de reforma del passeig.
L'Ajuntament continua en converses amb l'empresa concessionària per definir si els preus han de variar o no aquest any quan es torni a posar el servei en funcionament, durant els mesos d'estiu. Els únics canvis que s'han acordat a hores d'ara són de tipus informatiu: es posaran plafons en diversos idiomes per subratllar aspectes com ara la gratuïtat de l'aparcament unes hores al migdia o el dissabte al matí per a la realització del mercat.
Polèmica des de l'inici
La implantació d'un servei de zona blava a Empuriabrava va aixecar protestes de veïns, comerciants i partits de l'oposició des del principi, l'estiu del 2012. El març del 2015 –pocs mesos abans de les eleccions municipals– l'anterior alcalde, Xavier Sanllehí, va anunciar l'obertura d'un expedient a l'empresa concessionària per incompliment del contracte per retards en el pagament del cànon a l'Ajuntament. Aquest pas semblava que podia comportar la supressió de la zona blava, però no ha estat així; un cop passades les eleccions i amb el nou govern municipal que ara encapçala Assumpció Brossa (que també formava part de l'anterior govern), el nou consistori ha arribat a la conclusió que no hi ha manera de renunciar-hi i que s'haurà de mantenir –com a mínim– fins al final del contracte, tot i admetre també que els diners recaptats seran benvinguts.
Multes a amos de gossos perillosos
El ple d'aquest dijous a Castelló d'Empúries va validar la imposició de les multes més importants que s'han aplicat fins ara al municipi per tinença de gossos perillosos. Les tres multes (tramitades pels Mossos d'Esquadra) són d'uns 150, 1.500 i 2000 euros. Els fets es remunten a l'any passat: en un dels casos, uns gossos de les races classificades com a perilloses que no estaven ni assegurats ni registrats es van escapar dels seus propietaris i van matar altres animals en propietats veïnes.