Serveis

L'Arxiu Comarcal de l'Anoia, al límit

L'equipament ha hagut de limitar l'entrada de documentació

La nova seu no s'enllestirà fins al 2018

L'Arxiu Comarcal de l'Anoia ja no pot assumir una de les seves funcions primordials, la de rebre les transferències de la documentació generada per les administracions del territori o els fons notarials. L'equipament ara hauria d'incorporar la corresponent a l'any 2001, però no ho farà per manca d'espai. Així ho explica la directora de l'equipament, Marta Vives.

Però la documentació per a la qual sí que ha de trobar espai són els fons privats d'associacions, particulars o empreses, perquè “o els anem a buscar quan ens ho diuen o es perden”, diu Vives. Amb aquestes circumstàncies, l'arxiu ha acabat ocupant totes les plantes de l'edifici de Cal Maco, a la plaça de la Creu d'Igualada, i ha hagut d'adaptar espais externs com a dipòsit. L'ocupació és del 120%, segons la responsable de l'equipament, que lamenta que molta documentació “tot i que no es fa malbé, no està ubicada com ho ha d'estar”.

L'arxiu ha rebut durant el 2015 prop de 900 usuaris presencials i 2.250 consultes dels seus continguts a internet. Dels usuaris presencials, el 50% són investigadors. L'altra meitat la formen especialistes en genealogia i estudiants de secundària, batxillerat i universitaris. Entre aquest darrer grup destaca un elevat nombre d'estudiants d'arquitectura que busquen plànols i documentació històrica sobre edificis de la ciutat. En total, durant el 2015 es van consultar uns 17.000 documents d'aquest arxiu anoienc.

El nou arxiu, el 2018

Ajuntament i Generalitat perfilen ara el projecte de trasllat de l'arxiu a l'antic edifici de la Teneria, que va albergar els estudis universitaris fins al 2014. El cost supera els 3 milions d'euros i podria estar enllestit l'any 2018. L'equipament podrà, així, continuar preservant la memòria de la comarca. La directora de l'arxiu defensa que “hi ha empreses d'Igualada com ara Cal Font o Ca l'Ortínez que si no en guardem la documentació gairebé serà com si no haguessin existit”.

LA XIFRA

3.500
metres lineals
de documentació custodia l'Arxiu, que té un fons fotogràfic amb més de 300.000 imatges.

La Diputació posa preu a la nova biblioteca de Súria

c.o

La nova biblioteca deCal Pau de Súria, al Bages, pot costar entre 3,6 i 4,5 milions d'euros en funció del tipus de reforma i construcció que s'acabi escollint. Així ho va fer públic ahir la Diputació de Barcelona, que va entregar un informe a l'Ajuntament que planteja fins a cinc projectes diferents que aprofiten de diferent manera els edificis existents. Quatre d'elles, a més. incorporen al projecte una o dues finques veïnes.

L'objectiu del treball de la Diputació és estudiar les diferents alternatives d'implantació del nou equipament a l'edifici de Cal Pau, “valorant-les funcional i econòmicament, a partir del fet que la biblioteca municipal de Súria s'ha fet petita”. L'edifici escollit forma part de la història de la Súria del segle XX. És més que cèntric i va estatjar una coneguda fonda i restaurant durant dècades. L'immoble era propietat de l'empresa Corriola, que va fer fallida. L'Ajuntament el va adquirir per 100.000 euros després de pactar amb el jutge una compra directa que va evitar la subhasta pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia