Els agrònoms volen rigor en l'ús de fitosanitaris
Suport del col·legi d'enginyers agrícoles als bisbalencs per l'aigua contaminada
El Col·legi d'Enginyers Tècnics Agrícoles i Pèrits Agrícoles de Catalunya ha llançat un missatge de suport als veïns afectats per la contaminació per herbicides en l'aigua de les xarxes públiques de la Bisbal i Forallac, i recorden que sempre s'han “pronunciat a favor de la seguretat alimentària i mediambiental en l'aplicació de productes fitosanitaris”. En aquest sentit, posen com a exemple la defensa de la necessitat que es respecti “la distància de 50 metres per a l'aplicació de productes fitosanitaris respecte a un pou d'aigua de beure”, i la reclamació “a tot el col·lectiu agrícola del compliment escrupolós de les directrius del reial decret 1311/2012”, que regula la utilització sostenible dels productes químics en els conreus.
Respecte als dos principis detectats en excés en l'aigua dels pous del Daró, la Terbultilazina i el Diuron, admeten que el primer compost s'inclou en diverses fórmules per al conreu del blat de moro, però fan notar que el Diuron, “a més de ser un fitosanitari, és un biocida, motiu pel qual, abans de culpar els pagesos, cal veure d'on prové la contaminació”. A més, en el registre estatal de productes fitosanitaris “no hi ha cap formulat autoritzat des de l'any 2008”.
Analítiques al laboratori
D'altra banda, l'alcalde bisbalenc, Lluís Sais, va explicar ahir que ja havien fet analítiques de l'aigua un cop Sorea ha instal·lat els dos filtres de carbó actiu, i la setmana vinent Salut haurà de validar que l'aigua torna a ser apta per beure i per cuinar aliments.