Metereologia
Canvi radical del temps i descens de les temperatures
La cota de neu se situa puntualment en els 500 metres
Emblanquinades al Ripollès, a la Garrotxa i en punts del Montseny
El Consell Comarcal del Ripollès avança l’horari de retorn del transport escolar
La bonança meteorològica va retrocedir a mitjan setmana i, tal com marcaven totes les previsions, ahir es va originar un canvi radical en el temps. El febrer ha començat, per tant, amb una baixada de les temperatures a causa de l’arribada d’un front fred. La jornada de dijous va començar amb un cel molt ennuvolat en el conjunt de les comarques gironines i, amb el pas de les hores, s’hi van sumar els episodis de pluges i les nevades. Tal com succeeix habitualment, els primers flocs de neu d’ahir a la demarcació van arribar a la comarca del Ripollès, a uns 1.000 metres aproximadament. A la tarda, la cota va baixar i es va situar entre els 800 i els 900 metres i, més cap al tard, va arribar puntualment a l’entorn dels 500 metres. Va nevar, entre altres llocs, a Sant Pau de Segúries, a Molló, a Camprodon, a la vall de Ribes, i, més enllà del Ripollès, en alguns punts del Montseny i de la Garrotxa, com ara el coll de Bracons, Santa Magdalena i l’Alta Garrotxa. Es va tractar principalment de petites precipitacions, amb poca acumulació de neu. Al Ripollès, però, la previsió de nevades va fer que el Consell Comarcal decidís avançar les rutes de tornada del transport escolar (un total de 18 línies).
Pel que fa a les precipitacions, a mig matí hi va haver plugims febles, sobretot en diversos punts de l’Alt Empordà, la Garrotxa i el Pla de l’Estany. Unes pluges que van anar guanyant terreny i es van acabar estenent a la resta de comarques gironines. Segons les dades recollides a la Xarxa d’Estacions Automàtiques (Xema), van caure 9,9 litres per metre quadrat a Navata, 9,2 a Anglès, 8,3 a Banyoles, 6,9 tant a Santa Coloma de Farners com a Vilobí d’Onyar, 6,4 a Olot i 6,3 a la Vall d’en Bas. I, respecte al vent, la ratxa més destacable van ser els 70,9 quilòmetres per hora que van bufar de component nord, a Portbou.
El pas d’aquest front també ha comportat un descens de les temperatures. Alguns dels exemples més remarcables van ser els 5,5 graus negatius d’ahir a Das o els -2,5 a Puigcerdà. Paral·lelament, des del SMC es va informar aquesta setmana que el gener ha estat càlid a Catalunya. Dins d’aquesta diagnosi, però, s’hi van incloure dues dades qualificades “d’extremes” referents al mes passat. Una d’aquestes és que es va arribar a una temperatura d’11,2 graus negatius a Das i una ratxa màxima de vent provinent del nord-oest de 142,9 quilòmetres per hora, a Portbou.