MEDI AMBIENT
Collars que fan de pastor i revelen la salut del bestiar
Els ha desenvolupat una empresa amb les proves pilot dutes a terme en explotacions ramaderes de la Garrotxa
S’han presentat en una jornada tècnica de Producte del Ripollès
Ningú no pot posar en dubte que les noves tecnologies associades als dispositius mòbils són un avenç, si se’n fa un bon ús, i que ofereixen possibilitats il·limitades. L’empresa Digitanimal ha creat i desenvolupat, els últims dos anys, un collar per a bestiar que incorpora un GPS, cosa que ja oferien altres collars similars, però, a diferència dels altres, el seu ofereix dades sobre l’estat de salut de l’animal. I això que als urbanites els pot semblar una excentricitat –fins i tot una ximpleria– qui és professional de la ramaderia i especialment de la ramaderia extensiva sap que pot ser una eina molt útil, que, ben utilitzada, pot repercutir en estalvi de pèrdues a la caixa del seu negoci.
En el marc d’una jornada celebrada a Vallfogona de Ripollès i organitzada per l’Associació Producte del Ripollès amb la col·laboració de l’Ajuntament i de l’Agència de Desenvolupament del Ripollès, un dels socis de Digitanimal, Carlos Callejero, ha donat detalls sobre aquest producte. Es tracta de collars amb GPS per a vaques, però també n’han desenvolupat per a eugues, cabres i ovelles. Aquest collar, a més de situar geogràficament l’animal, analitza altres aspectes fisiològics del bestiar, com per exemple si l’animal està en zel o té febre, etc. A més, Callejero ha detallat que cada aparell té un usuari i s’envien les dades tant al ramader com a l’empresa, que pot fer el seguiment i avisar el propietari si detecta anomalies. Les dades arriben cada 30 minuts i la bateria té una garantia de nou mesos.
El responsable de les vaques de carn del mas la Carrera de la Vall d’en Bas i el d’una explotació lletera de cabrum de Riudaura han exposat les respectives experiències en l’ús d’aquest tipus de dispositius en les jornades. En el cas del bestiar vacum, i a part de la geolocalització, el collar els és útil per manejar els animals, ja que els responsables de la ramaderia tenen dades que els permeten saber-ne l’estat de salut i, fins i tot, si estan en època de zel. En canvi, en el cas del ramader de cabrum de Riudaura, aquest ha exposat l’experiència amb collars d’altres marques. Ell els utilitza per tenir localitzat el ramat en tot moment. També ha provat un dron i ha especificat que aquest vehicle no tripulat pot complementar la feina del gos d’atura, ja que el ramader el pot fer volar baix i amb el soroll que fa pot fer anar el ramat cap on es vulgui. Ha lamentat, però, que sigui massa car. Tecnologia, doncs, al servei de la ramaderia.