medi ambient
tractament de residus
Invertiran tres milions en el sanejament al Baix Empordà
L’ACA aprova el projecte per connectar a la depuradora de l’Escala els nuclis de Colomers, Jafre, Verges, la Tallada d’Empordà, Tor i Canet de la Tallada
Construiran 18 quilòmetres de col·lectors
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha aprovat el projecte per millorar el sanejament a sis nuclis del Baix Empordà que fins ara abocaven les aigües residuals al medi hídric. Es tracta de les poblacions de Colomers, Jafre, Verges, la Tallada d’Empordà, Tor i Canet de la Tallada, que, finalment, es connectaran a la depuradora de l’Escala.
Segons va explicar ahir l’ACA en un comunicat, es preveu una inversió de tres milions d’euros per tirar endavant el projecte, que suposa la construcció d’una xarxa de col·lectors de fins a 18 quilòmetres de longitud.
Amb l’aprovació del projecte es reprèn una iniciativa que havia quedat aparcada en espera de modificar la redacció inicial i en la qual s’ha incorporat Canet de la Tallada. Amb el nou projecte es donarà cobertura a un total de 3.700 habitants, que suposa un cabal estimat de 800 metres cúbics al dia.
Automatització
Amb els treballs no només s’evitarà l’abocament d’aigües residuals al rec del Molí i les seves ramificacions, sinó que es millorarà la recollida dels abocaments a Colomers i es durà a terme l’automatització i telecontrol de les estacions de bombament des de la depuradora de l’Escala.
El problema dels abocaments directes al rec ha estat denunciat des de fa temps pels municipis de la zona, com és el cas de Verges, per exemple. En més d’una ocasió, el seu alcalde, Ignasi Sabater, havia criticat que era impensable que en ple segle XXI encara es continués abocant aigua bruta al rec del Molí. El mateix passava als altres cinc municipis empordanesos que ara també es podran beneficiar d’aquest projecte de millora del sanejament.
LES XIFRES
Pla de gestió de les conques
Actualment hi ha 125 depuradores actives a les comarques gironines que garanteixen el sanejament de l’aigua al 92% de la població. Amb el programa de mesures del pla de gestió de les conques internes de l’ACA es preveu que entre aquest any i el 2021 es faci una inversió de 60.299.871 euros en gairebé 40 noves actuacions en matèria de sanejament de l’aigua a les comarques gironines.
De fet, actualment no hi ha cap comarca gironina que tingui el 100% de l’aigua sanejada. Perquè això sigui així, és a dir, perquè tota la població gironina estigui coberta, caldrà esperar encara deu anys segons la planificació actual, que preveu dos escenaris: accions entre els anys 2017 i 2021, i accions entre els anys 2021 i 2027.
De totes maneres, si s’analitza comarca per comarca, es veu que la Cerdanya i l’Alt Empordà són les que tenen el percentatge més baix de cobertura, amb un 84% i un 85% de la població, respectivament, amb el sanejament de l’aigua garantit. La resta de comarques gironines arriben totes al 95%.