Fan un inventari per controlar les construccions il·legals al cap de Creus
Ha de servir per detectar noves edificacions i ampliacions no permeses al parc natural
L'aparició continuada de construccions al cap de Creus i la dificultat per demostrar si són legals o no, ha fet que la direcció del parc natural i el Departament de Medi Ambient hagin fet un inventari de totes les edificacions que hi ha a l'àrea protegida. De fet, fa temps que s'hi treballa. Fa uns tres anys que es va iniciar l'inventari i ara ja està acabat. El director territorial de Medi Ambient, Emili Santos, ha concretat que a l'inventari s'hi han inclòs tots els edificis, tant els legals com els que no ho són.
Aquest document ha de servir, segons explica Santos, per tenir una radiografia de la situació actual i millorar el control. Sobretot en el cas de les noves construccions, el document servirà per demostrar que abans del 2009 no hi eren, cosa que ara és molt difícil de demostrar. El mateix passarà amb l'ampliació de barraques d'eines, que s'acaben convertint en construccions molt més grans. De totes les que s'han detectat, s'haurà de determinar les que no s'ajusten als usos permesos al parc i notificar-ho a la fiscalia.
Segons va explicar l'alcalde de Cadaqués, Joan Borrell, l'Ajuntament ha reunit els propietaris que tenen edificacions il·legals al Parc Natural del Cap de Creus. «És especialment greu el cas de les edificacions que es van fer després de la creació del parc i sobretot les que es van fer un cop aprovat el pla especial del cap de Creus», concreta Borrell, que hi afegeix que quan es detecta una obra per construir una barraca sense llicència l'Ajuntament fa aturar l'obra i obre un expedient disciplinari si no té permisos. «No és d'ara, això s'ha fet sempre», diu Joan Borrell.
La fiscalia demana presó i multes de fins a 4.800 euros
El fiscal de Medi Ambient i Urbanisme, Enrique Barata, ha advertit sobre aquest fenomen que és una de les seves prioritats i, de fet, fa uns mesos va assegurar que la fiscalia demanarà presó i multes d'entre 2.700 i 4.800 euros per als propietaris que instal·lin construccions il·legals al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, on també fa temps que van apareixent barraques il·legals, sobretot a la zona de Castelló d'Empúries i també a Palau-saverdera. En aquest cas es tractava d'una mena de bungalous que es camuflaven amb bales de palla per dissimular-ne la situació.
Pel que fa als casos detectats al Parc Natural del Cap de Creus, els agents rurals ja han denunciat a la fiscalia algunes construccions il·legals que han anat apareixent, tal com ha explicat el director territorial de Medi Ambient a Girona, Emili Santos. El procediment que se segueix és precisament aquest. Quan es detecta una construcció que pot estar en situació irregular es notifica a la fiscalia de Medi Ambient, que és qui pot investigar els casos.
Noves barraques
Als Aiguamolls i el cap de Creus hi ha apareixen constantment noves construccions no permeses en un espai protegit com són aquestes dues zones de l'Alt Empordà. De fet, en els últims mesos s'han detectat a Cadaqués noves edificacions a la zona del parc natural que no estarien permeses pel pla especial. Es tracta d'una caseta situada al camí del Far del Cap de Creus i una altra a l'entorn de l'ermita de Sant Sebastià. Les construccions que estan permeses en un parc natural són petites barraques per a eines del camp, però no edificacions que puguin servir d'habitatge. L'aspecte de les barraques dificulta la seva detecció.