metereologia
La nevada de febrer és de les que fan història
Les precipitacions han deixat gruixos al Pirineu gironí de fins a 3 metres de neu acumulada i les estacions d’esquí obren totes les pistes
Els directors coincideixen a dir que tancaran més tard de Setmana Santa
La nevada d’aquest febrer, amb una mitjana de 112 centímetres de neu nova al Pirineu, s’ha afegit ja a la nòmina de les històriques. En aquesta llista també destaquen les del febrer del 1996, en què es van registrar fins a 175 centímetres de neu nova, les del novembre del 2013, amb 112 centímetres, i les del març d’aquell mateix any, amb un total de 91 centímetres, sempre de neu nova.
Els registres de la d’aquests últims dies de febrer han estat espectaculars també per les temperatures negatives assolides, cosa que assegura poder mantenir la qualitat de la neu. A l’aeròdrom de Das, situat en plena plana cerdana, el termòmetre va baixar fins als 22,8 graus negatius. Aquesta temperatura és la més baixa enregistrada mai en un lloc poblat de Catalunya des que es recullen dades. Puigcerdà en registrava 14 sota zero i Sant Pau de Segúries, 10 també negatius.
Històricament, la temperatura més baixa que els termòmetres han registrat a Catalunya és la de l’estany Gento, 32 graus sota zero, tot i que, en altituds menors, com ara a l’estació de Núria (a 1.967 metres d’altura), els termòmetres van baixar, l’1 de febrer del 1956, fins als -24 graus, i al municipi d’Oliana (469 metres) el mercuri va baixar a 22 graus sota zero, el dia 3 de gener del 1971.
La vall de Núria és un bon referent pel que fa a la història de la meteorologia de muntanya de les comarques gironines. Al llarg de la història, el complex de la vall ha estat testimoni d’altres grans nevades, com ara les precipitacions dels anys 1986 i 1996, amb més de 2 metres en un mateix episodi de nevades.
L’any 2006, també hi va haver nevades significatives. Tot plegat demostra, segons els meteoròlegs, que els cicles de grans nevades es repeteixen, aproximadament, cada 10 anys.
Les precipitacions de neu dels últims dies han deixat el Pirineu gironí, doncs, en condicions òptimes per practicar l’esquí alpí i el de fons. Hi ha gruixos de neu que, en alguns punts, arriben fins als 3 metres de neu acumulada i d’una qualitat pols més que excel·lent per a la pràctica de l’esquí. De fet, els esquiadors ja van poder tastar aquesta neu al llarg del passat cap de setmana i ho podran fer el proper, sobretot el diumenge, atenent la predicció meteorològica.
L’estació d’esquí cerdana de La Molina registra gruixos de neu que van des dels 160 fins als 260 centímetres. Té 58 pistes obertes i 68 quilòmetres de domini esquiable. Els accessos per carretera pel túnel del Cadí, la collada de Toses i Castellar de n’Hug estan en bon estat –només calen cadenes aquest últim. També funciona sense problemes l’accés ferroviari Barcelona-Puigcerdà, que té parades a Ribes, amb enllaç amb el cremallera de Núria, i a la Molina.
Masella, també a la Cerdanya, registra 245 centímetres a la zona de la Tosa, 170 al cap del Bosc i 150 al pla de Masella. Té en actiu 16 remuntadors i 77 pistes amb un total de 73 quilòmetres per practicar esquí.
LES XIFRES
Les nevades deixen el Pirineu en condicions òptimes
Els responsables de les estacions d’esquí gironines consultats per aquest diari coincideixen a avançar que la temporada s’allargarà més enllà de la Setmana Santa i que no hi ha data de tancament. Es tancaran pistes quan no hi hagi neu suficient o la seva qualitat no sigui adient. El director de La Molina, Antoni Sanmartín, ha explicat que ja han allargat una setmana el dia de tancament previst abans d’aquestes últimes nevades. Com a molt aviat serà el 8 d’abril i, si les condicions de neu ho permeten, fins i tot més avançat l’abril. El portaveu de Masella, Ramon Boter, ha indicat que la nevada dels dies anteriors els garanteix neu per a la resta de temporada i que els ha permès tenir un febrer –que sol ser el mes amb més usuaris– excel·lent. Boter ha afirmat que no tenen data de tancament. “Com sempre, volem oferir el màxim de dies d’esquí i, per tant, pensem que podem mantenir l’estació oberta fins a la segona quinzena abril o a primers de maig”, ha detallat, tot recordant que ja van ser la primera estació a obrir, el 10 de novembre. El director de Guils Fontaner, Josep Martínez, també coincideix que la temporada d’esquí nòrdic s’allargarà gràcies als gruixos de més d’un metre de neu que registren a l’estació cerdana. Guils ha havia patit per la neu algunes de les últimes temporades, sobretot els anys 2008 i 2009. L’estació celebra, aquest cap de setmana, el 25è aniversari amb activitats gratuïtes. La Molina commemora el 75è aniversari del primer remuntador mecànic i Masella el cinquantenari.
Les estacions ripolleses, al 100%
Les dues estacions d’esquí alpí de la comarca del Ripollès s’han beneficiat també de la important nevada d’aquest mes de febrer i tenen tot el domini esquiable i tots els serveis pràcticament oberts. Els accessos també estan en bones condicions.
Vall de Núria, al municipi de Queralbs, ha registrat gruixos de 112 centímetres de neu nova i els acumulats oscil·len entre els 180 centímetres i els 2 metres i 30 centímetres, segons les zones. L’estació de la vall de Ribes està oberta al 100 per cent i hi ha operatives les onze pistes del seu domini esquiable per practicar l’esquí alpí i del surf de neu i el parc de neu.
Els accessos també estan oberts, tant als aparcaments de les estacions del tren cremallera de Ribes Vila, Ribes Enllaç i Queralbs com aquest tren en si, que és l’únic mitjà mecanitzat d’accés a l’estació i a tot el complex hostaler, excursionista, espiritual i d’oci.
L’altra de les estacions ripolleses, la de la vall de Camprodon de Vallter 2000, al municipi de Setcases, presenta un gruix de neu acumulat de 220 centímetres. El gruix mínim és de 160 centímetres. Els visitants poden accedir sense problemes a tot el domini esquiable de l’estació camprodonina i a totes les instal·lacions, és a dir, als 11 remuntadors, i a les 13 pistes que hi ha. En total, Vallter ofereix 19 quilòmetres esquiables.
Esquí de fons
L’única estació gironina on es pot practicar l’esquí de fons, la de Guils Fontanera, en aquest cas a la comarca veïna de la Cerdanya, oferix 34 quilòmetres d’itineraris de neu per practicar aquesta modalitat d’esport hivernal.
El domini esquiable del Pirineu gironí, doncs, està en condicions òptimes.