Medi ambient

MARIANO DE GRACIA

CAP DEL SERVEI DE PLATGES DE L’ÀREA METROPOLITANA DE BARCELONA (AMB)

“Cal un pla d’estabilització de les platges metropolitanes”

El temporal d’ara fa deu dies va provocar una important regressió a les platges metropolitanes que gestiona l’AMB, que reclama un treball conjunt de les administracions per frenar la tendència

La pèrdua de sorra al litoral metropolità es pot revertir?
Per la història que tenim dubto que es pugui recuperar de forma natural. Per això el que demanem és algun tipus d’acord entre administracions per fer un pla d’estabilització de les platges metropolitanes i també les adjacents, com les del Masnou. Si no tenim aquest pla per afrontar la regressió a través de mesures correctores serà molt difícil de tornar a recuperar el litoral.
A qui hauria d’implicar?
A totes les administracions que tenen competències sobre aquest tema. El Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient; la demarcació de Costes de la Generalitat i tots els agents que tenen competència sobre la zona de domini públic maritimoterrestre.
Quina és la millor solució per revertir la situació?
No la conec. És un tema complex perquè hi intervenen molts factors, com onatges, corrents, vents i dinàmiques de litoral. Per això les administracions han de posar-se a treballar per decidir què és el que volen fer si realment aposten per mantenir les platges.
Què hauria de preveure el pla?
S’han provat diferents solucions a tot el litoral. S’han fet accions, unes de més contundents que d’altres. El que tenim més a prop són les platges de la ciutat de Barcelona, on després del 92 es van crear unes platges artificials. Després del 2006 es van fer mesures de correcció a través d’espigons submergits i emergits i d’alguna manera veiem que han funcionat perquè la pèrdua de sorra no ha estat tan important a les platges.
Cal patir per si hi ha un altre temporal abans que comenci la temporada de platja?
No gaire, però encara podria haver-n’hi un altre. Molta gent parla del temporal de les faves, a l’inici de la primavera, però que no necessàriament arriba cada any. Els temporals més importants ja han passat.
Tenen quantificats els costos econòmics d’aquest temporal?
La major part de la feina serà per netejar la sorra perquè s’ha acumulat molta brutícia a les parts superiors de les platges. L’any passat, els temporals van provocar pèrdues d’aproximadament 200.000 euros en danys. Aquest any encara estem fent la valoració però no seran tan importants perquè no hem perdut mobiliari urbà sinó amplada de sorra.
La situació pot empitjorar en els propers anys?
En principi sí perquè cada any anem perdent més platges, com en el cas de Montgat. A Gavà també hi ha més regressió i el Prat té una problemàtica especial. A Badalona, la platja de la Mora ha desaparegut, potser es recupera una mica però aquest estiu continuarà tancada per les obres a la part posterior del col·lector de Llevant. El que veiem és que no es recupera tot el que es perd, només una part i el resultat sempre és negatiu. La previsió és que continuem en la mateixa línia.
Hi ha plantejades accions conjuntes entre l’àrea metropolitana i els municipis del Maresme també afectats per la regressió de les platges?
Des de l’AMB, no. Però sí que a àmbit polític hi ha intents de fer front comú. Des de l’AMB no podem treure sorra d’un lloc per portar-la a un altre. El que sí que fem és continuar creant dunes.
Aquestes dunes ajuden a frenar la regressió de sorra?
Sí, hi ha llocs on podem plantejar aquestes accions, com ara a la desembocadura del Besòs i a la zona sud del litoral metropolità, perquè les amplades de platges són importants. També per la morfologia de la sorra, que és més fina al sud i és més fàcil que s’arrossegui i es pugui regenerar la duna.
Una altra platja afectada pel temporal ha estat la Barceloneta. Com es preveu que estigui a l’estiu?
Des de fa uns anys és un dels punts que més pateix del litoral de Barcelona. Any rere any a la bocana del Port Olímpic hi ha un sobrant de sorra i cada any es treu i es posa a la platja de la Barceloneta. Crec que estan fent aquest treball i així es podran guanyar alguns metres.
Són espais naturals amb molta pressió?
Les platges són un dels atractius més importants de Barcelona i de l’àrea metropolitana. El 2016 van tenir 10,5 milions d’usuaris, cinc a Barcelona i la resta a les platges metropolitanes. Són un dels punts bàsics del turisme. A més, són espais amb un retorn econòmic important i que generen llocs de treball.
Quan estaran a punt les platges metropolitanes?
Per Setmana Santa les tindrem en condicions. Dilluns passat va començar el llaurat biològic a Castelldefels i s’acabarà el dia 21 a les platges de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.