metereologia
conseqüències de la llevantada
Costes xifra en 500.000 euros els danys de la llevantada
Les reparacions es tramitaran d’urgència, però el ministeri no té clar que pugui deixar-ho tot enllestit abans de l’estiu
El temporal de l’1 de març va afectar sobretot l’Alt Empordà
El servei de Costes de l’Estat calcula que reparar els danys provocats per la llevantada de l’1 de març passat a diverses poblacions de la Costa Brava costarà entre 500.000 i 600.000 euros. Així ho ha avançat el delegat del servei de Costes del ministeri a Girona, Jordi Planella, que ha explicat que els municipis més afectats pels desperfectes són els de la comarca de l’Alt Empordà, i molt especialment els de Colera, Portbou, Cadaqués i l’Escala. El temporal, però, també va provocar desperfectes en altres poblacions gironines com ara Calonge, al Baix Empordà. Planella ha assenyalat que tenen previst tramitar “d’urgència” els projectes de reparació però no poden garantir que tot es pugui enllestir abans de l’estiu. “Quan el Consell de Ministres ens ho aprovi, tindrem un termini d’un mes per començar les obres i moltes actuacions ens agafaran en temporada d’estiu”, ha afirmat, i hi ha afegit que això vol dir que pot ser que no es puguin fer fins a l’octubre.
Pocs danys però costosos
A Colera, l’alcalde, Lluís Bosch, ha explicat que el temporal va tenir efectes sobretot a les zones del litoral properes a la platja, i va afectar penya-segats. “Estem convençuts que s’hi actuarà aviat perquè si això es manté així molt de temps pot generar problemes de seguretat”, ha dit Bosch.
Planella ha dit que en altres punts del litoral les destrosses s’han limitat a aportacions de sorra i de brutícia als passejos, però que les brigades municipals ja s’han encarregat de netejar-ho.
El delegat de Costes preveu enviar la petició per fer les actuacions d’“emergència” a la direcció general de Madrid abans que acabi aquest mes, però admet que probablement algunes obres no es podran fer abans de l’inici de la temporada turística. “Ho ha d’aprovar el Consell de Ministres i, un cop ho faci, tenim un mes per començar els treballs”, ha insistit. “Això suposa que moltes coses ens agafaran en temporada d’estiu, i si no es poden fer, s’hauran de realitzar a partir de l’octubre”, ha remarcat. En aquest sentit, hi ha afegit que “malauradament” els temporals no es poden preveure i “passen quan passen”.
LA DATA
La façana grega, al descobert
J. PUNTÍLa darrera llevantada ha deixat a la vista una part de l’antiga façana marítima que dona pas a la zona portuària d’Empúries, uns vestigis corresponents a l’època grega i romana i que ja eren coneguts pels serveis d’arqueologia del jaciment d’Empúries. L’espai es va protegir inicialment amb plàstics, es va tapar provisionalment amb sorra i es va acordar fer petites actuacions d’urgència en els pròxims dies. Les estructures de pedra que van quedar descalçades per l’acció de les onades es van protegir amb unes tanques de plàstic perquè els curiosos no hi accedissin.
A l’Escala, la façana marítima del nucli antic va quedar també afectada per l’acció de la llevantada, de manera que va descalçar unes pedres instal·lades fa pocs mesos a la zona de la Punta. L’Ajuntament de la població va anunciar que faria el que fos necessari per restituir la situació inicial.