La granja porcina de Rabós, aturada el 2007, es reactiva
La Iaeden denuncia que la Generalitat continua amb la tramitació de la macrogranja tot i una sentència ferma del TSJC que els ecologistes van aconseguir contra aquest projecte ja fa 10 anys
Uns 4.805 caps de bestiar, entre 1.300 truges reproductores, 44 truges de reposició, 5 verros i 3456 garrins de transició, és el que preveu el projecte de granja porcina de l’empresa Ramsalt SA, al Mas dels Fils de Rabós d’Empordà. L’entitat ecologista Iaeden Salvem l’Empordà va presentar dimarts les seves al·legacions contra l’aprovació provisional de l’autorització ambiental per aquest projecte, però s’escau que no és el primer cop que ho fa: al juny de 2007 la Iaeden ja va guanyar un contenciós administratiu contra aquest projecte amb sentència ferma del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
Segons els ecologistes, la Generalitat defensa el projecte amb l’argument que la granja limítrof Mas Àngel ja no té activitat porcina. Com que la llei estableix una distancia mínima de 1.000 metres entre dues explotacions, es compliria el requisit. La Iaeden recalca, però, que hi ha més requisits que el projecte no compleix: “Segueix a menys de 1.000 metres del nucli més proper, Mollet de Peralada, i. per tant, segueix havent-hi risc de difusió de qualsevol tipus de contagi per malalties infeccioses. Alhora es manté el risc de contaminació als dos rius que es troben a prop, a 800 metres el riu Orlina i a només 1 km el riu Merdanç”, al·leguen els ecologistes. En un comunicat la Iaeden critica: “Una vegada més ens trobem amb la tendència de la Generalitat de defensar els interessos dels sector porcí per sobre de l’interès públic, i, en aquest cas, de l’aigua i de la salut humana.”
Des del 2002
Les mobilitzacions –encapçalades per la Iaeden– contra aquesta granja es van iniciar el 2002, amb els arguments principals que no es garantia que no existís un risc de contaminació de l’aqüífer a causa de la proximitat d’una de les reserves més importants de l’Empordà, i per l’incompliment de les distàncies mínimes entre l’explotació i les poblacions. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va donar la raó als ecologistes el 2007, i va anul·lar l’autorització de l’activitat que havia començat el 2003. Amb tot, avui la Iaeden també es fa ressò de sospites segons les quals la granja hauria estat duent a terme activitat porcina il·legalment durant molt de temps.