Mínim històric de l’aigua derivada del Ter cap a Barcelona
L’ ACA dóna per tancada la situació de pre-sequera a l’àmbit Ter-Llobregat, però la manté a la Muga
L’aigua del riu Ter derivada cap a la regió de Barcelona durant el primer trimestre de l’any ha estat de 27,5 hm¹, un registre que suposa el volum mínim registrat durant els primers tres mesos de l’any, segons va informar ahir l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). En aquest sentit, destaca que els volums produïts a la potabilitzador de Cardedeu durant els primers tres mesos del 2018 estan molt per sota dels volums capats en els darrers cinc anys.
Segons l’ACA, la mesura s’ha pogut dur a terme gràcies a l’elevat volum de reserves dels embassaments del Llobregat, que estan a prop del 82,4%, i amb tendència creixent, davant del 64% dels embassaments del Ter. Aquest important volum de reserves al Llobregat, l’ACA també apunta que “no té sentit produir més aigua dessalinitzada ni seguir amb l’augment d’extraccions d’aigües subterrànies”.
L’Agència Catalana de l’Aigua també dona per tancada la situació de pre-sequera en l’àmbit del Ter-Llobregat atesa la situació que es troba, del 70,%% i 432 hm³, i amb la previsió d’entrada de més aigua durant les properes hores. De totes maneres, l’ACA insisteix que cal seguir amb un consum eficient i responsable i fomentant l’estalvi d’aigua. De totes maneres, la situació de pre-sequera continua al es conques de la Muga, ja que l’embassament de Darnius-Boadella està només al 50% de la seva capacitat, amb un total de 30,45 hm³ emmagatzemats.
LES XIFRES
Pluja excepcional a l’abril
Segons va informar ahir també el Servei Metereològic de Catalunya, l’abril és un dels mesos de l’any amb més dies de pluja o neu a bona part de Catalunya, però els dies de precipitació molt abundant (més de 50 mm en 24 hores) no són habituals. Així, destaca que dimecres dues estacions del Ripollès van registrar a Molló – Fabert (74,6 mm) i Sant Pau de Segúries (67,6 mm), que justament ja havien registrat com a dia d’abril més plujós el 8 d’abril. També destaca que feia 3 anys que no hi plovia tant en un sol dia al Pantà de Darnius – Boadella, amb 71,0 mm.