Borrassà es connectarà a la xarxa d’aigua de Figueres
Vol resoldre el dèficit hídric futur i el problema de nitrats actual de l’aigua
Borrassà ha pres la determinació de connectar la seva xarxa de distribució d’aigua a la canonada de xarxa de Figueres amb l’objectiu de solucionar el problema de la presència de nitrats i resoldre el dèficit hídric de 365,75 m³/dia d’aigua que podria afectar el municipi segons preveia el pla director d’abastament d’aigua potable.
La necessitat de millorar les condicions de la xarxa de subministrament d’aigua potable del poble ha impulsat l’Ajuntament de la població a encarregar un projecte a l’empresa ABM, que és el tràmit que s’acaba d’aprovar ara fa pocs dies.
El pla preveu fer la connexió amb un sistema d’impulsió que garanteixi un cabal suficient per superar el dèficit hídric estimat i garantir una aigua lliure de nitrats.
El nou traçat previst permetrà fer el subministrament directe al dipòsit d’abastament de Borrassà i alhora possibilitarà garantir futurs subministraments a les poblacions properes.
Aquest nou recorregut connectarà directament la xarxa de subministrament de Figueres a l’altura del Pont del Príncep i, a través de la carretera que porta a Santa Llogaia i a les Forques (Vilafant), es desviarà cap al camí que uneix Santa Llogaia amb Borrassà fins a la carretera de Vilafant i que pot connectar amb el dipòsit, passant per camins rurals que transcorren pel nord del nucli urbà.
El pressupost del projecte és de 672.730 euros, una xifra que el consistori que presideix Ferran Roquer preveu que l’Ajuntament financi gràcies a una subvenció de la Diputació, que està demanada, uns diners que complementaran la xifra d’ajut que hi posarà l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
Es dona el cas que el novembre passat Borrassà va posar en funcionament una planta de desnitrificació pionera a Catalunya, basada en una patent desenvolupada per l’empresa Hydrokemós, de Torelló, i en la tecnologia d’electrodesnitrificació: mitjançant corrent i un tractament electroquímic, els nitrats presents a l’aigua es transformen en un 100% en gasos (nitrogen i oxigen), sense generar cap mena de residus. Hydrokemós rebaixa aquest índex fins a uns 45 ppm. La planta tracta 100 m³/dia d’aigua, tota l’aigua de consum del municipi.