CiU de Tossa troba “un crim ecològic” que l’Estat autoritzi a pescar corall
Pels convergents, el govern espanyol demostra “la seva gestió nefasta” en medi ambient
Un dels punts permesos és entre la vila tossenca i Lloret
El grup municipal de CiU a l’Ajuntament de Tossa de Mar, a l’oposició, ha qualificat de “crim ecològic” que l’Estat hagi concedit 12 llicències per extreure corall vermell a les aigües exteriors entre Arenys de Mar (Maresme) i Begur (Baix Empordà). Segons la regidora responsable d’Urbanisme i Medi Ambient del grup convergent, Àngela Cuatrecasas, “el govern espanyol [del PP] demostra la seva gestió nefasta en medi ambient, una vegada més”.
CiU (5 edils de 13) ha presentat una moció per al ple del 17 perquè l’Ajuntament de Tossa es pronunciï en contra de la decisió del Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient. El govern espanyol fa marxa enrere en la protecció de les aigües exteriors, sota competència de l’Estat, tal com preveia un reial decret de l’agost del 2013. Per Cuatrecasas, obviar la moratòria de la Generalitat, que havia denegat les llicències fins al 2027, demostra “el tarannà agressiu i poc respectuós” amb la natura.
Fons a preservar
Un dels punts on s’autoritza ara a pescar corall vermell és entre Lloret i Tossa. Per Cuatrecasas, un dels valors del país és el fons marí, que “cal preservar”: “Hem de viure de forma respectuosa amb el territori.”
ERC, el PDeCAT i el PSC ja han demanat que la ministra espanyola, Isabel García Tejerina, doni explicacions al Congrés, i també hi ha moviments perquè el Parlament proposi aturar les dotze llicències atorgades amb alguna moció o resolució. La moció de CiU demana que els consells comarcals de la Selva i el Maresme i la Diputació s’oposin a l’extracció i que l’Estat revoqui les llicències.
LA XIFRA
LA DATA
La lluita contra la pesca furtiva, “més difícil”
La regidora de CiU de Tossa de Mar lamenta que l’autorització de la pesca de corall podria provocar l’extinció “dels últims reductes a casa nostra”. De fet, una setantena d’organitzacions de l’Estat, incloent-hi Ecologistes en Acció, avalaven la gestió de la Generalitat. L’investigador de l’Institut de Ciències del Mar (ICM) Joaquim Garrabou exposa que les llicències “faran més difícil la lluita contra la pesca furtiva i la sobreexplotació del corall vermell a la Costa Brava”.