Medi ambient

JOSEP M. TORRES

PORTAVEU DE LA PLATAFORMA CEL NET

“Amb xemeneies i fums la convivència és impossible”

Davant l’anunciada inversió milionària per fer una ecoplanta de residus al Morell, l’Ajuntament s’hi mostra a favor de manera unànime. El col·lectiu Cel Net en vol més detalls

Les empreses Suez i Enerkem lideren un projecte per construir una ecoplanta de tractament de residus al Morell. Han anunciat que l’impacte econòmic seria similar al que ha rebut l’única planta de característiques similars que hi a Europa, una instal·lació, també participada per Enerkem, que opera a la ciutat holandesa de Rotterdam i que va generar una inversió de més de 200 milions d’euros. El procés de construcció de la planta del Morell comportaria la creació de 700 llocs de treball i, un cop estigués en marxa, la planta ocuparia 200 treballadors. Amb els pocs detalls que se’n coneixen, quina valoració en fan, del projecte?
Ens hem estat informant i sabem que ja hi ha un projecte semblant al Canadà. Tenim alguns dubtes, però, venint d’on venim, amb la petroquímica i les seves emissions, quan arriba algú i presenta un projecte que parla de generar metanol a través del reciclatge de residus, en principi sembla que anem a millor. Però volem saber-ne més detalls, conèixer el projecte amb més profunditat perquè hi ha coses que ens preocupen.
Com per exemple?
El transport de les mercaderies, per exemple. Ens han dit que seran residus secs i que no faran pudor, però com es farà l’emmagatzematge és un aspecte que desconeixem. També ens diuen que el 70% del que s’obtingui del tractament serà metanol, però què passa amb l’altre 30%? Quines altres substàncies en surten, d’aquí? Sabem que la planta del Canadà tracta residus urbans, cosa que està molt bé perquè tenim un problema de residus arreu del món. Ara bé, no tenim del tot clar si aquí es tracta del mateix tipus de residus o si, pel fet de posar-se al costat de la petroquímica, implica que també s’hi tractaran residus químics.
Les empreses que impulsen el projecte s’han trobat diverses vegades amb l’Ajuntament. Amb Cel Net no s’hi reuneixen?
L’Ajuntament ja hi ha parlat i ens ha fet arribar que els promotors tenen interès a parlar amb nosaltres. Però encara no ens hem trobat.
Dimarts, a l’Ajuntament, tots els grups polítics van votar a favor del projecte. Sorprèn aquesta unanimitat?
És que la idea que venen sembla molt positiva, tot el que presenten són avantatges. Ens estan dient que agafaran residus per produir metanol verd que, entre d’altres usos, serveix de combustible per als cotxes. Potser hi ha alguna cosa que se’ns escapa, per això volem saber-ne més. Ja tenim l’exemple d’altres empreses ben properes que quan parlen tot són avantatges i, després, el resultat acaba sent ben diferent. Ja entenem que aspirar a una energia 100% pura és una impossibilitat però, en aquest cas, almenys volem transparència.
No sempre hi és aquesta transparència?
L’exemple que tenim amb les indústries químiques és desastrós. La seva política és prioritzar la imatge i la comunicació al davant dels fets. Amb aquesta experiència, és possible que estiguem condicionats per valorar objectivament un projecte nou, però, certament, sorprèn una mica que de cop i volta aterrin aquí unes empreses anunciant una inversió milionària, que ha de generar un munt de llocs de treball i que, a més, no contamina.
És una planta de tractament de residus.
Al Morell no hi vindran mai els turistes, ni vindrà la gent a passejar’s-hi en bicicleta ni a pescar i fer caiac al Francolí. Això és una zona industrial, i si aconseguim que es canviï cap a un model menys contaminant, ho hem de celebrar.
Són un grup ambientalista, no tem que se’ls acusi de mostrar poc esperit crític?
No m’importa gaire el que puguin dir perquè, després, tothom agafa el cotxe. Quan ens asseiem en una taula, no tots els grups ecologistes tenim la mateixa prioritat. Hi ha qui prefereix lluitar per l’acció de genocidi i etnocidi de Repsol a Amèrica del Sud mentre que d’altres lluitem per controlar les emissions al Camp de Tarragona. Si ve una indústria sense emissions, que recicla i no crea malestar per a la ciutadania, què haig de criticar?
L’alcalde diu que l’impacte econòmic per al Morell serà considerable.
Ja ho veurem. Constantí té molta indústria i, en canvi, té la renda més baixa de Catalunya. Si considerem que el sistema productiu dels municipis ha de ser la indústria, almenys que sigui un model no contaminant i de reciclatge.
Al ple es va dir que el Morell no viu dels avellaners.
No hi estic d’acord. La indústria ens ha pres les millors terres, però el Morell viu del camp. S’ha de mirar per la convivència entre els dos models, però amb xemeneies i fums la convivència és impossible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.