Els càmpings, preocupats per l’anunci d’una moratòria
L’aturada del projecte a Garriguella i la valoració que n’ha fet Urbanisme sorprenen el sector
L’Ajuntament admet que el macrocàmping havia generat massa dubtes
Preocupació i sorpresa dels professionals del sector del càmping. L’endemà mateix de fer-se pública la decisió de la comissió d’Urbanisme d’aturar el projecte de macrocàmping a Garriguella i de plantejar una moratòria sobre nous projectes, l’Associació de Càmpings de Girona ha deixat clar el seu malestar. L’entitat presidida per Miquel Gotanegra –també president de la Federació Catalana de Càmpings– va convocar ahir una junta extraordinària per tractar aquest tema. Els professionals del sector no van voler entrar a valorar el projecte concret de Garriguella, però critiquen que el director d’Urbanisme, Agustí Serra, anunciï una moratòria per a l’obertura de nous establiments sense consultar-los: “No en sabíem res, no entenem aquest anunci, ni en coneixem la lletra petita. Considerem que el nostre sector encara té marge per créixer i que crea una gran riquesa per al territori i un valor afegit per als municipis.” El president de l’entitat, Miquel Gotanegra, avança que la Federació Catalana de Càmpings demanarà una reunió urgent amb el director general d’Urbanisme i amb el nou conseller de Política Territorial per reclamar explicacions. Els professionals remarquen que hi ha una comissió formada amb l’administració en què tenen representació i que, per tant, no entenen per què s’ha fet aquest anunci sense previ avís.
Perfil baix a l’Ajuntament
Pel que fa l’Ajuntament de Garriguella, només ha reaccionat a l’aturada del projecte amb un comunicat en què expressa que respecta “profundament la decisió presa per la direcció general d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya i la comissió d’Urbanisme de les comarques gironines en relació amb la implantació d’un càmping al municipi”. A diferència dels professionals del sector, l’Ajuntament sí que valora positivament la voluntat de redactar un pla general que reguli la implementació de grans càmpings arreu del país.
Finalment, l’Ajuntament remarca que s’ha limitat a tramitar l’expedient “d’acord amb el que estableix la legislació vigent”, i reconeix que “en els últims mesos el projecte havia generat massa dubtes entre els veïns i veïnes de Garriguella i també dels municipis de l’entorn”. Pensat per allotjar unes dues mil persones, el projecte preveia ocupar 17,5 hectàrees, amb 665 parcel·les, en què hi hauria uns 265 bungalous.
LA FRASE
Un fre a les “urbanitzacions toves”, segons la Iaeden
Entre els opositors que s’havien mobilitzat contra el càmping de Garriguella, la satisfacció és unànime per la decisió de la comissió d’Urbanisme. “És positiu perquè des del principi hem dit que el projecte era una aberració pel seu emplaçament, era desproporcionat per a un poble de 800 habitants, i incompatible amb el turisme de proximitat i de qualitat que s’està potenciant”, diu Paulí Geli, portaveu de la plataforma Salvem Garriguella. En el mateix sentit, Narcís Poch, d’Unió de Pagesos, també valora que no es perjudiquin més terres agrícoles i que s’aturi un projecte que segons ell no podia conviure amb les vinyes i camps de la zona. Però les primeres al·legacions sobre el macrocàmping de Garriguella va ser la Iaeden que les va presentar; la portaveu de l’entitat, Marta Ball-llosera, creu que si es confirma l’aturada definitiva d’aquest projecte pot significar un gir important. “Estem sorpresos en un sentit positiu, perquè significaria un canvi per part de la Generalitat. Avui ja no es poden fer urbanitzacions aïllades dels pobles però es deixen fer càmpings, que nosaltres qualifiquem «d’urbanitzacions toves» que també tenen un greu impacte en la gestió del territori, de l’aigua i del model de turisme i de país que volem. Si per fi es parla d’un replantejament global i d’una possible moratòria, ens n’alegrem”, diu Ball-llosera.