la crònica
Conèixer de prop l'energia eòlica
La Ruta Verda de la Conca de Barberà ofereix un itinerari de 20 km a peu o en bicicleta que passa pels parcs eòlics de les Forques, Montargull i Conesa I, i que inclou espais d'oci
En paraules de Teodoro Monzón, director general de Gamesa Energia –empresa elèctrica que ha desenvolupat la iniciativa a la comarca–, «creiem que els parcs eòlics creen valor als territoris on s'implanten, no només per la generació d'electricitat sinó com a centre de desenvolupament turístic».
La Ruta Verda de la Conca de Barberà inaugurada ahir a Passanant i Belltall conjuga perfectament aquesta sensibilitat i reflecteix la manera de fer de l'empresa especialitzada en tecnologies per a la sostenibilitat energètica. La creació de la ruta té com a objectiu promoure el coneixement de les energies renovables, concretament l'eòlica, la seva implantació i els múltiples beneficis socioeconòmics que genera, i fer-la més propera. L'itinerari consta de 20 quilòmetres de recorregut que els usuaris podran fer a peu o en bicicleta per la zona dels parcs eòlics de les Forques, Montargull i Conesa I, amb més de 100 MW de potència, i travessant cinc termes municipals de la demarcació: Passanant i Belltall, Forès, Conesa, Llorac i Savallà del Comtat, a la comarca de la Conca de Barberà, i també pel municipi lleidatà de Talavera, a la Segarra. Amb la incorporació dels nous parcs que està previst construir-hi de Savallà, Conesa II i les Forques II, el recorregut s'ampliarà gairebé 10 quilòmetres.
Amb la finalitat de fer més atractiva l'excursió per la nova ruta, durant el traçat s'han disposat panells informatius que permetran conèixer millor l'energia eòlica i el funcionament d'un aerogenerador als visitants, i també la fauna i la flora autòctones de la zona. A llarg del recorregut s'hi han instal·lat miradors, taules de pícnic i mobiliari urbà per a la pràctica esportiva que conviden a fer-hi una aturada. Tota la informació es reforçarà a través de les pàgines web dels ajuntaments dels diversos municipis per on passa la ruta, en què es podran baixar les fitxes municipals, ambientals, culturals, històriques i arquitectòniques i emprar-les com a guia durant l'itinerari.
En la promoció i construcció de les fonts d'energies renovables als parcs eòlics que integren la Ruta Verda de la Conca de Barberà, hi han participat prop de quatre-centes persones. El projecte ha suposat una inversió total de més de 130 milions d'euros, que inclouen la instal·lació de 62 MW més. L'explotació d'aquests parcs eòlics, quan estiguin tots en marxa, suposarà una producció anual de més de 390 GW/h, més de quatre vegades el consum elèctric anual de Tarragona, i evitarà l'emissió a l'atmosfera de 232.200 tones de CO2.
Durant l'acte de presentació de la Ruta Verda de la Conca de Barberà el representant de Gamesa va agrair la confiança dipositada pels alcaldes de la zona que fa deu anys «van creure en el projecte», molt especialment el que fou edil de Passanant i Belltall Ramon Aloy, destacant la contribució de les energies netes al desenvolupament de les zones rurals, compatibles amb usos tradicionals, i el seu valor afegit com a font dinamitzadora del territori. El secretari d'Economia, Andreu Morillas, va manifestar que aquest tipus d'energies «fan revalorar l'entorn on se situen».
La inauguració de la nova ruta va anar acompanyada d'una jornada ventosa, amb els aerogeneradors a ple rendiment.