Drons i làsers per diagnosticar la cinglera de Castellfollit
L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya utilitzarà també radars sintètics per avaluar la paret de basalt
Els treballs s’iniciaran durant aquest estiu i serviran per redactar un pla d’acció
Tècnics de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya utilitzaran tècniques punteres per analitzar l’estat de la cinglera de Castellfollit de la Roca, ara que s’hi han enllestit els treballs de neteja. Els tècnics utilitzaran drons per extreure imatges i fer “aixecaments amb models geomecànics” del cingle a partir de les imatges obtingudes. També usaran radars sintètics que emeten ones per fer diferents lectures a les zones, així com làsers òptics. Aquesta metodologia, utilitzada només a la muntanya de Montserrat, permetrà obtenir una mena de cartografia molt detallada de la zona i, el més important, detectar possibles despreniments o bombaments de la roca. Ho ha avançat el subdirector d’Enginyeria i Recursos d’aquest ens, Joan Palau, un cop finalitzada la reunió tècnica amb representants de les diferents administracions i institucions.
La previsió és que els treballs comencin aquest mateix estiu, ara que ja ha finalitzat la neteja d’urgència que s’ha fet aquest any i que ha deixat la roca més a la vista. De fet, només queda pendent aplicar herbicida a alguns punts, uns treballs que no s’han pogut fer per les pluges. Els primers resultats de la diagnosi es tindran a finals d’any. L’objectiu final d’aquest estudi tècnic és detectar quines són les zones més sensibles i inestables de la cinglera per poder prioritzar les actuacions a fer-hi i establir un calendari.
L’alcalde, Miquel Reverter, ha explicat que la Generalitat s’ha compromès a tenir redactat el pla integral de conservació abans que finalitzi aquest any, i on s’inclouran aspectes com ara les actuacions d’urgència, manteniment i difusió d’àmbit turístic i cultural que s’allargaran fins al 2025. El cost d’aquesta primera fase del pla és d’uns 1,6 milions d’euros.