Administracions

La Guàrdia Civil deté l’edil de Seguretat de Portbou al carrer i l’emmanilla

El regidor adscrit al PSC, segons diverses fonts, feia de mitjancer entre vigilants municipals d’un pàrquing i un client

Els agents, tot i que l’haurien de conèixer, volien que s’identifiqués

El regidor de Seguretat de Portbou, Francisco Ábalos (Candidatura Local de Portbou-CP), va ser detingut, dissabte a la tarda, per una dotació de la Guàrdia Civil en un aparcament del poble, després que els agents l’emmanillessin enmig de la rambla i que un se l’endugués a peu fins a l’oficina fiscal que la benemèrita manté al municipi. Al cap d’una estona, el van tornar a deixar en llibertat, tot i que, segons informava la Cadena Ser, amb càrrecs de delictes de desobediència i resistència a l’autoritat. Ábalos, exfuncionari retirat de la Policía Nacional, és regidor des del 2015 i va entrar en el govern de Josep Lluís Salas (CiU).

Tot plegat es va originar arran d’un conflicte entre un client d’un aparcament municipal de la Riera, i dos treballadors, que li haurien retret que orinés a dins del recinte. La patrulla de la benemèrita s’hi va atansar, igual que l’edil, i els agents li van demanar que s’identifiqués, tot i que, com a edil de Seguretat, presideix la junta local en què participen tots els cossos policials del consistori. Segons alguns testimonis, els agents també volien identificar els dos vigilants municipals fotografiant els DNI.

Ábalos, ahir a la tarda, va optar per no fer declaracions en espera dels comunicats que, avui dilluns, van prometre que farien tant el consistori com el cos de seguretat. Malgrat això, va deixar clar que hi ha testimonis i va confirmar els fets clau: “Estava fent la meva feina com a regidor, sabien qui era i vaig acabar detingut.” Es comenta que, en arribar al lloc, els agents li van dir pel sobrenom, Kiki, abans d’exigir-li la identificació.

LA FRASE

Estava fent la meva feina com a regidor, sabien qui era i vaig acabar detingut
Francisco Ábalos
REGIDOR DE SEGURETAT CIUTADANA A PORTBOU

LA DATA

13.6.2015
Ábalos
va prendre possessió com a nou edil de Portbou i aquest mandat ha estat regidor de Mercats i Seguretat.

Crítiques per l’actuació sense competència

Al marge de l’actuació, que ara s’haurà d’aclarir, han sorgit crítiques sobre la manca de competència dels agents de la Guàrdia Civil per intervenir en un afer de seguretat ciutadana, competència dels Mossos d’Esquadra. El destacament de la benemèrita a Portbou se centra en la vigilància fiscal de la duana, encara que el cos estatal manté competències com ara fronteres, medi ambient o intervenció d’armes i explosius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia