El pla territorial de les Terres de l'Ebre rep 2.602 al·legacions
El govern català preveu aprovar el document abans de l'estiu
El secretari de Planificació Territorial del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP), Oriol Nel·lo, va detallar ahir durant la reunió del consell rector de l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece) el volum d'al·legacions que ha rebut el pla territorial. «Estem estudiant el contingut de les al·legacions per incorporar-les al document final», va dir Nel·lo, que va destacar la voluntat de consens del govern per tirar endavant el pla territorial. CiU, però, va insistir a reclamar la retirada d'aquest document, que considera que restringirà el creixement urbanístic i econòmic de les Terres de l'Ebre.
Pel que fa a les al·legacions presentades, en el segon període d'exposició pública del document, corresponen majoritàriament al problema de les construccions en sòl no urbanitzable. «Aquest tema ja s'ha reconduït», va dir Nel·lo, amb referència a la normativa que aprovarà la direcció general d'Urbanisme i que reconeixerà tres tipus de construccions. Durant les pròximes setmanes es tancarà el document, que se sotmetrà a l'avaluació ambiental i després serà aprovat pel conseller Nadal, que ahir havia de presidir la reunió del consell rector de l'Idece, però finalment no va poder assistir-hi. La previsió del govern és aprovar definitivament el pla territorial abans de l'estiu, un pla que potenciarà el port comercial dels Alfacs i el sòl industrial, amb 975 hectàrees.
D'altra banda, el consell rector de l'Idece va aprovar el pressupost d'enguany d'aquest organisme, que és d'1,7 milions d'euros. La partida més potent és pel manteniment de la via navegable de l'Ebre, amb un cost de 685.000 euros.
El pont del Delta, al setembre
ACNEls veïns de Deltebre i Sant Jaume d'Enveja podran circular pel nou pont sobre l'Ebre el pròxim mes de setembre. Així ho va explicar ahir el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, en la seva visita d'obres a aquesta infraestructura. D'aquesta manera, es farà realitat una reivindicació històrica dels dos municipis que, situats a banda i banda de l'Ebre, fins ara només poden comunicar-se a través del transbordador o per carretera, desplaçant-se fins a Amposta en un recorregut de més de 20 quilòmetres. Les obres tenen un pressupost de 17,1 milions d'euros. La nova estructura tindrà forma de pont penjant, una longitud de 250 metres, una amplada de 19,3 metres i un gàlib nàutic lliure de 12 metres en el tram central. Fins ara, ja s'han executat els dos estreps, la pila i gran part de l'estructura metàl·lica del costat de Deltebre, on també s'estan iniciant els treballs per al muntatge del tram que conformarà la part central del pont. Ara començaran els treballs a la banda de Sant Jaume d'Enveja i està previst que la col·locació de la plataforma central es farà al mes de juny. Posteriorment, es faran la pavimentació i els acabats del pont.