Adapten la Ruta del Ferro per a persones cegues
Hi haurà un sòcol-guia per fer el recorregut amb bastó i informació en braille
El Consorci de les Vies Verdes desenvolupa el projecte amb empreses especialitzades
El Consorci de les Vies Verdes de Girona està duent a terme els treballs d’habilitació de dos sistemes a la Ruta del Ferro i del Carbó, entre Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, per fer-la accessible a les persones amb ceguesa o amb un nivell de visió baix. En concret, hi està fent instal·lar un sòcol-guia perquè aquest col·lectiu de persones pugui recórrer aquesta ruta amb bastó, i, a més, hi fa col·locar senyalització vertical amb informació en braille. Aquest organisme, que depèn de la Diputació de Girona, també ha desenvolupat l’aplicació per als invidents Vies GI accessible amb informació sobre la ruta, la història de les vies verdes i el patrimoni natural i cultural de l’entorn.
Aquest projecte de rutes inclusives és pioner a les comarques gironines i és cofinançat al 50% pels plans de foment territorial del turisme de la Generalitat de Catalunya. L’adequació de la Ruta del Ferro i del Carbó és la segona que desenvolupa el Consorci de les Vies Verdes. La primera ruta, estrenada recentment, és la del Parc Tecnològic de Girona, un tram d’1,3 quilòmetres de recorregut que ha estat la prova pilot per al desenvolupament de més rutes inclusives.
Aquest projecte s’està desenvolupant conjuntament amb empreses especialitzades en accessibilitat visual. Està previst reforçar-lo amb senyalització per a tots els usuaris, especialment els ciclistes. Se’ls avisarà que aquest tram és compartit amb persones amb cadires de rodes i persones cegues.
La Ruta del Ferro i del Carbó uneix l’espai de Can Guetes de Ripoll –l’accés a la vila per la ronda Mas d’en Bosch– amb l’antiga estació ferroviària de Sant Joan de les Abadesses i amb la minera de Toralles (Ogassa). El seu nom fa referència al passat miner de la zona, on hi havia moltes mines de carbó que es traslladava amb tren fins a Barcelona.