Deu pobles deleguen les franges antiincendis en el Consell del Baix Empordà
L’ens comarcal crea un servei per mancomunar feines de prevenció de focs forestals al voltant de zones habitades
Ja havien fet, abans, els plànols de delimitació
Una desena de municipis petits del Baix Empordà han delegat en el Consell Comarcal el manteniment de les franges antiincendis al voltant d’urbanitzacions i nuclis habitats. L’ens supramunicipal ha posat en marxa un servei específic, en col·laboració amb la Diputació i l’impuls del Departament d’Interior de la Generalitat, per garantir la seguretat dels residents en cas de foc forestal i complir la normativa vigent.
Després de redactar els plànols de delimitació de tots els municipis de la comarca, ara han passat a la fase de diversos projectes d’execució –a Albons, Corçà, Cruïlles, la Pera, Ullà, Vall-llobrega, i el darrer ha estat el del municipi de Begur. Entre tots els municipis, de manera prèvia, ja han organitzat 16 xerrades per informar els propietaris dels costos i obtenir les autoritzacions dels propietaris dels terrenys de cada franja, coordinats amb els Agents Rurals.
El conseller de Medi Ambient i Serveis, Xavier Rangel, detalla que “el servei homogeneïtza la gestió i comparteix recursos”, tot i que cada consistori estableix lliurement el preu que paguen els afectats. Dels desbrossaments bàsics se n’encarrega la brigada del Consell, però en zones d’accés més complicat també es contracten empreses externes, com ha passat en quatre urbanitzacions de Vall-llobrega –Mas Falquet, Els Vilars, Vall-llobrega i el Raval de Dalt–, amb Fitor Forestal i amb una subvenció de la Generalitat. En total, el Consell ja ha gestionat el desbrossament de 14 hectàrees.
LES XIFRES
La brigada es nodreix amb un pla d’ocupació
En el primer semestre de l’any es va contractar una brigada forestal mitjançant el programa ocupacional Treball i Formació destinat a desocupats majors de 45 anys i a persones perceptores de la renda mínima. El pla d’ocupació, subvencionat i cofinançat pel Ministeri d’Ocupació y Seguretat Social, el Servei d’Ocupació de Catalunya, el Fons Social Europeu i la Generalitat, ha permès actuar en zones no aptes per a maquinària.