La televisió analògica desapareix a la demarcació amb apagades fins al dia 30
La desconnexió de la torre de Collserola posarà punt i final a un procés que comença avui a pobles del Bages i Vallès
Al barri de Can Parellada de Terrassa ja han deixat de rebre el senyal analògic aquest dimecres passat, però es tracta d'una excepció a la regió metropolitana i a les comarques barcelonines junt amb municipis del Maresme, l'Anoia, l'Alt Penedès, el Bages, el Solsonès i el Vallès Oriental, que ja només veuen la televisió digital terrestre (TDT) des del febrer –el mateix cas de la totalitat de municipis del Garraf i l'Osona–.
Però a la part central de l'àrea metropolitana i en la resta de municipis d'aquelles comarques, l'apagada progressiva comença aquesta setmana. Entre avui i dimecres, una dotzena de poblacions del Bages, el Vallès, el Berguedà, el Solsonès i el Baix Llobregat ja només podran veure la televisió si tenen un televisor modern amb TDT o un aparell de sintonització d'aquesta. Els dies 23, 24 i 25, una vintena més de poblacions també viuran l'apagada, entre elles Sant Sadurní d'Anoia, Castelldefels, Pallejà, Molins de Rei o Montcada i Reixac. La gran apagada, però, arriba al final de tot, els dies 29 i 30, quan les torres de comunicacions de Montserrat i Collserola deixaran d'emetre la senyal analògica a uns 140 municipis, incloent-hi les grans ciutats de l'àrea metropolitana.
Cal explicar que, en molts llocs, l'apagada és fragmentària perquè els diversos barris o urbanitzacions d'un municipi poden rebre el senyal analògic de repetidors diferents. Dos exemples de l'Anoia ho exemplifiquen. Els nuclis de Masquefa i Vallbona d'Anoia rebien la senyal de tres repetidors. El primer, el de Capellades, ja està apagat i els de Montserrat i Collserola es desconnectaran els dies 29 i 30. Aquests municipis no són una excepció, sinó exemples d'una situació força generalitzada com més dispers és l'urbanisme en un terme municipal concret. En quinze dies, 4.243.000 persones passaran a rebre només el senyal de la TDT. Seran els darrers de Catalunya i, a més de les comarques barcelonines, hi ha els de l'Alt Pirineu i l'Aran. Són uns 170 municipis que formen part dels projectes de transició entre els dos senyals a les torres de telecomunicacions de Collserola i Lleida Pirineu.
Al Pirineu es retarda per causa de la nevada
Segons les dades de gener, el 90% de la població barcelonina ja accedia als canals digitals i més del 93% tenia adaptada l'antena del seu habitatge. L'oficina estatal per a la transició a la TDT ja va recomanar als ciutadans que agafessin el dia 10 passat com a data final de referència de la televisió analògica per evitar sorpreses de darrera hora, tenint en compte que l'adaptació de tots els municipis afectats pels projectes de Collserola i Lleida Pirineu no serà un procés matemàtic. La secretaria de Mitjans de Comunicació de la Generalitat espera incidències «mínimes i puntuals» per la necessitat d'actualitzar les instal·lacions dels habitatges, i no pas per falta de cobertura. El secretari, Carles Mundó, explicava aquesta setmana a l'agència de notícies ACN que s'ha «superat» l'objectiu de fer arribar el senyal digital a tots els municipis que ja rebien l'analògica, i fer-ho possible per mitjà del satèl·lit en el cas d'aquells en què ha estat impossible per via terrestre per la geografia física del lloc. També hi ha hagut alguns canvis en les previsions. Mentre l'apagada de la senyal analògica de la torre de Collserola serà finalment el dia 30 i no el 31, com estava inicialment previst, a l'Alt Pirineu i l'Aran el procés s'ha endarrerit a Naut d'Aran, Bausen, Bossòst i Vielha e Mijaran. S'havien d'haver apagat aquest dilluns, però la intensa nevada que ha caigut a la zona ha fet impossible l'accés dels tècnics als centres emissors, de manera que s'anirà fent a mesura que es pugui accedir a cada punt.
Girona, Tarragona i Lleida ja són digitals
Les comarques gironines, el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el pla de Lleida ja són digitals perquè van ser els primers llocs on es va fer l'apagada analògica. La primera fase, a cavall del juny i primeries de juliol de l'any passat, va afectar el Ripollès, la Garrotxa i de manera parcial el Maresme, el Vallès Oriental i la Selva. La segona fase, que va acabar aquest febrer, es va centrar en el gruix principal de comarques, totes les del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, les del pla de Lleida i les gironines, a més de l'Osona i el Berguedà. De manera parcial, es van apagar comarques com el Maresme, el Vallès Oriental, el Bages, el Solsonès, l'Anoia o l'Alt Penedès, que ara ho faran completament. Fins al març s'ha mantingut la cobertura analògica integral de les comarques centrals de l'àrea metropolitana –Barcelonès, Baix Llobregat i Vallès Occidental–, així com les del Pirineu lleidatà –Val d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars i Alt Urgell– a més de la Cerdanya. A tot l'Estat espanyol, la televisió analògica s'apaga el 3 d'abril. El que queda pendent de resoldre és la cobertura d'algunes zones on la senyal digital terrestre no arriba o arriba de manera feble.