Medi ambient

Medi ambient

Ramats de Foc

Bombers, ramaders i carnissers actuen junts en un projecte per potenciar pastures en àrees amb risc d’incendis

La carn i els productes lactis obtinguts es comercialitzen amb el distintiu Ramats de Foc

Bombers, ramaders, carnissers i consumidors, units per millorar la prevenció d’incendis i potenciar els productes del territori. El projecte Ramats de Foc, actualment en fase pilot amb tres explotacions ramaderes, es podria ampliar a unes 25 explotacions del territori gironí d’aquí a final del 2018. El punt de partida de tot plegat està demostradíssim: la utilització de la ramaderia forestal disminueix el risc d’incendi de la zona que el ramader pastura. Els Bombers de la Generalitat marquen, doncs, i localitzen les zones estratègiques on els ramaders han de pasturar. El tercer actor del projecte són els carnissers (a través del Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les Comarques Gironines) i els restauradors, que s’encarreguen de la difusió dels productes (carn de xai, de cabrit, formatges, recuits i lactis, de moment) sota el distintiu Ramats de Foc.

Distingits amb els premis Emas

L’objectiu és múltiple: prevenir incendis, donar un valor afegit als productes del territori i conscienciar els consumidors que a través d’aquests productes contribueixen també al projecte. La coordinació entre els diferents actors del projecte és a càrrec de la Fundació Pau Costa. El conjunt de la iniciativa Ramats de Foc acaba de guanyar el guardó dels premis Emas, que premia la cocreació i el desenvolupament de projectes ambientals de manera conjunta. Fonts de la Fundació Pau Costa expliquen que la prova pilot s’ha concentrat en quatre municipis del Baix Empordà: Colomers, Vilopriu, Jafre-Garrigoles i Verges. Es tracta d’una zona amb alta recurrència d’incendis i on els cossos de gestió d’incendis han identificat punts estratègics per a la seva prevenció i extinció. Tres explotacions de ramaderia extensiva (cabra i ovella) hi han pasturat. Des del gener del 2018 els productes procedents dels ramats (carn i làctics) ja s’han comercialitzat en cinc carnisseries i un restaurant propers a la zona, i s’han editat materials per explicar Ramats de Foc als consumidors.

Els seguiment de la fase pilot en curs evidencia la reducció del risc d’incendis forestals però també un interès actiu dels clients en la campanya i en les compres d’aquests productes. Les 25 explotacions ramaderes que la Fundació Pau Costa espera sumar al projecte a final del 2018 estan repartides entre l’Alt Empordà (25%), la Garrotxa (20%), el Baix Empordà, el Pla de l’Estany i el Ripollès. Al conjunt del territori gironí, el projecte pot tenir més recorregut encara: el nombre d’explotacions ramaderes properes a les zones estratègiques des d’un punt de vista de gestió d’incendis forestals és a l’entorn de setanta, i hi inclouen xais, cabres i vaques. Al final d’aquest projecte –explica la Fundació Pau Costa–, els consumidors esdevenen part de la lluita contra els incendis mitjançant el consum habitual de productes de Ramats de Foc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.