Reserva genètica de xai ripollès a la Casa Horitzó de Les Cols
És el centre d’I+D que el restaurant amb dos estrelles Michelin té a la Vall de Bianya
La finca de Casa Horitzó, el centre I+D del restaurant Les Cols, situat a la Vall de Bianya, té des de fa uns mesos un ramat d’ovella ripollesa, una raça autòctona en risc d’extinció. És una prova pilot de Mas Marcè-Làctics Peralada per tenir una reserva genètica i preservar així una selecció dels millors exemplars per produir llet ecològica. Han necessitat 12 anys d’estudis i anàlisis per fer aquesta tria genètica que ara volen preservar amb la creació de microramats en diferents punts de la demarcació. “Ens feia patir perdre tot el ramat en cas d’un problema sanitari global i per això vam apostar per fer una reserva genètica”, afirma Manel Marcè, copropietari de l’empresa. A part, a la Casa Horitzó, Les Cols conrea espècies autòctones d’hortalisses amb llavors tradicionals. També hi té aviram. En tots els casos, es tracta també d’assegurar la traçabilitat del producte.