Administracions

Part del castell de Bellcaire, immatriculat pel Bisbat

L’Ajuntament vol revertir la inscripció del 2014 a favor de l’Església, que ofereix la gestió conjunta del recinte

El municipi no s’oposa que s’hi continuï celebrant el culte, però vol barrar una hipotètica venda en el futur

El Bisbat de Girona va immatricular la seva titularitat de la sala major del castell de Bellcaire a l’any 2014, abans de la vigència del canvi legal que ho hauria impedit. I el consistori, que es creia posseïdor de tot el conjunt des del 1588, no se n’ha assabentat fins aquest any, mentre cercaven documentació per preparar el centenari de la declaració del castell com a monument historicoartístic. La descoberta, després que la immatriculació no els fos comunicada en el seu moment, ha generat sorpresa i malestar entre el govern local i el veïnat, que ja s’han activat per demanar que es reverteixi la inscripció registral.

El regidor de Cultura de Bellcaire, Guillem Sobrepera, defensa que l’immoble va ser cedit pel rei Felip II (I d’Aragó), d’acord amb un document que es pot consultar a l’arxiu de la Corona d’Aragó, per bé que en quedar petita l’església preromànica de Sant Joan, a mitjan segle XVII, es va habilitar com a temple la sala major del castell, amb una superfície lleugerament superior a la meitat del conjunt.

El Bisbat argumenta que la titularitat de l’espai constava en un document del 1860 com a “no desamortitzat” el 1837 per la col·lectivització de béns eclesiàstics del ministre Mendizábal. Però el consistori vol fer prevaldre la cessió anterior.

Converses, fins ara

A mitjan setembre, l’alcalde, David Font, i un representant de patrimoni del Bisbat es van reunir per analitzar la situació i, segons fonts de la institució eclesiàstica, es va oferir al municipi estudiar una “fórmula de gestió patrimonial consensuada per a tot el recinte”, que també va ser declarat bé cultural d’interès nacional (BCIN) per la Generalitat. Tot i que Sobrepera valora la “receptivitat” i el fet que s’hagi produït una reunió, el govern local és partidari de recuperar la titularitat de tot el castell, “sense perjudici que es puguin mantenir els usos de culte religiós a la sala major” com passa fins ara.

Per l’edil de Cultura, la inquietud respon a la possibilitat que, en el futur, la titularitat compartida possibilités que l’Església vengués unilateralment una part del castell a un altre privat, cosa que generaria un problema al consistori.

Amb l’objectiu d’aclarir l’estat de la situació, en l’agenda pública arran dels moviments de la plataforma Recuperando i Unió de Pagesos, el regidor vol aprofitar una reunió veïnal convocada per dimecres vinent (20 h) al local social del poble –prevista per preparar al·legacions al camp de vol que també es vol promoure al terme municipal– per informar sobre l’estat de la qüestió, exposar les gestions dutes a terme pel consistori i recollir les aportacions que facin els veïns.

LES DATES

1588
El rei
Felip II (I d’Aragó) va cedir el castell de Bellcaire al municipi. Dos segles després s’hi va habilitar l’església.
1860
La sala major
del castell figura en un document del Bisbat com a bé no desamortitzat. I el 2014 el van immatricular.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.