Endesa diu que no és culpable de l'apagada i promet que tot estarà arreglat a l'estiu
La nevada va provocar sis mil avaries en la xarxa de baixa tensió
«Lamentem la situació, però no som culpables.» Això és el que va respondre Rovira ahir en una roda de premsa a Girona, i preguntat per les queixes de sectors determinats per la mala imatge que s'ha donat de la Costa Brava: «Més mala imatge que nosaltres no crec que tingui», hi va afegir.
En tot cas, la companyia va ressaltar l'esforç que han hagut de fer per restablir el subministrament a tots els abonats, vistes les conseqüències del temporal: van caure 33 torres de línies d'alta tensió i 14 subestacions es van quedar sense energia; van deixar de funcionar 266 línies de mitjana tensió, amb més de 500 torres malmeses, i es van detectar 5.999 avaries en la xarxa de baixa tensió, amb més de 1.000 torres danyades.
Rovira va destacar que la mobilització de grups electrògens per aquest episodi no té precedents a l'Estat espanyol i probablement a tot el món. Pel que fa a la mobilització de treballadors, vinguts d'arreu de l'Estat, van calcular-la en 1.664 persones. Bona part dels generadors i del personal es mantindrà actiu durant aquesta Setmana Santa per si hi hagués qualsevol incidència, mentre es continuen reparant les línies danyades. En aquest sentit, Endesa es va comprometre a complir els terminis fixats per Energia de la Generalitat, i tenir tota la xarxa arreglada abans de l'1 de juliol. Rovira va afirmar que la reconstrucció de les línies danyades es farà seguint els criteris de la normativa catalana del 2006, més exigent que l'espanyola, i que és la que s'aplica des d'aleshores: «Seran torres més robustes, capaces de suportar vents de 160 km/h arreu i de 180 km/h en zones especials, com l'Alt Empordà». La xarxa que no s'hagi de reconstruir, i que està feta amb una normativa del 1968, es mantindrà tal com està si les administracions no diuen el contrari, segons Rovira. Finalment, Endesa va recordar que tenen moltes infraestructures pendents de fer, i que no poden desenvolupar fins que es construeixi la MAT. D'aquesta manera, diuen, les afectacions haurien estat menors i s'haurien pogut restablir energia més aviat.
Consell d'alcaldes del Gironès
j.nadalEl secretari d'Interior, Joan Boada, i el delegat del govern, Jordi Martinoy, van assistir ahir a la reunió ordinària del consell d'alcaldes del Gironès per explicar el pla d'ajuts de la Generalitat per les nevades. Van aprofitar també per explicar el funcionament dels mecanismes de Protecció Civil durant la nevada. Altres punts de l'ordre del dia van ser la memòria del consorci de Benestar Social Gironès-Salt i l'informe de la situació de cobertura de la TDT, mòbils i internet a la comarca.
Les ADF temen pels incendis
m.vL'Associació d'Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de l'Alt Empordà tem pels incendis que hi pot haver si no es netegen els boscos dels efectes de la nevada a l'Albera i al cap de Creus. Les ADF adverteixen que la comarca «té un fet afegit determinant pel risc d'incendi forestal, la tramuntana». «Aquesta, no tan sols afavoreix la propagació en cas d'incendi, sinó que fa augmentar el risc, ja que accelera l'assecament de la vegetació morta.» Per això, demanen actuacions urgents.
Troben car soterrar la MAT
el punt / acnEl PSOE i el PP s'han manifestat en contra de soterrar la MAT entre Bescanó i Santa Llogaia pel seu cost, en resposta a la proposició no de llei de Francesc Canet de soterrar aquest tram i el ramal cap a Riudarenes. D'altra banda, el secretari general de Governació, Jaume Oliveras, va recordar que el milió i mig de la Generalitat als ajuntaments és complementari amb els ajuts d'altres administracions, com ara la Diputació. Els alcaldes afectats per la neu es van queixar que no n'hi haurà prou.
Restes forestals a Palamós
albert vilarEl port de Palamós habilita, a partir d'avui, un punt per recollir les restes forestals de les propietats privades afectades pel temporal. El punt de recollida, que funcionarà fins al 16 d'abril i que és gratuït, estarà obert tant a particulars com a empreses que netegin les propietats afectades. Després, els residus forestals es trituraran al mateix port i, posteriorment, es transportaran en vaixell cap a Itàlia, on una empresa especialitzada els reciclarà com a biomassa, per transformar-los en combustible.El punt de recollida de restes forestals ha estat acordat entre l'empresa pública Ports de la Generalitat i l'Ajuntament, en el marc de les mesures per les destrosses causades pel temporal de neu i vent del 8 de març. L'objectiu del govern és donar suport als municipis afectats amb la retirada d'aquestes restes forestals per tal d'agilitar la gestió dels residus de cara a la temporada d'estiu.El volum mínim de la matèria forestal que es pot portar al punt de recollida ha de ser d'un metre cúbic. Per a les aportacions de menys volum l'Ajuntament de Palamós posa a disposició dels ciutadans, com ja és habitual, el servei de la deixalleria municipal, que està situada al polígon industrial de Sant Joan. Per arribar-hi, els vehicles han d'accedir-hi pel carrer del Club Nàutic. L'horari al punt de recollida del port serà de 8.00 a 12.00 h i de 14.00 a 18.00 h, de dilluns a divendres.Tots aquests arbres i branques quedaran apilats a la zona portuària i, posteriorment, una empresa especialitzada els triturarà i els convertirà en estella de fusta perquè es puguin utilitzar com a combustible o biomassa.L'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Palamós demana als propietaris de finques privades afectades per trencadissa de branques i arbres a causa del temporal de neu i vent de la setmana passada que retirin de les seves propietats aquestes restes vegetals pel risc que suposen per a les persones en cas de caiguda, i també pel potencial perill d'incendi de cara als pròxims mesos.