Lífting forestal

L'obra social «la Caixa» i la Diputació recuperen l'entorn natural del santuari del Corredor situat al Parc del Montnegre i el Corrent. Els treballs, que han tingut un cost de 180.800 euros, tenen com a objectiu ordenar l'ús públic d'un espai natural molt visitat

El santuari del Corredor ha tingut contínues transformacions al llarg dels anys. L'ús intensiu d'aquesta àrea, sotmesa a la pressió de l'acció de l'home, ha anat malmetent aquest espai natural fins al punt que en van desaparèixer els prats i les feixes que l'envoltaven. De fet, fins fa només sis anys, l'entorn del santuari, dedicat a la Mare de Déu dels Dolors, era tradicional que el jovent hi pugés per Setmana Santa i que hi acampés. «L'any punta va ser el 1994, quan es van comptabilitzar més d'un miler de tendes el dissabte Sant», recorda el director del Parc Natural del Montnegre i El Corredor, Antoni Bombí. Per tal de recuperar i conservar els sistemes naturals i retornar-lo al seu estat original s'han posat en marxa una sèrie d'actuacions en diferents punts del parc. En total, s'han pogut recuperar més de deu hectàrees destinades a la pastura. Uns espais que, amb el progressiu abandonament de les activitats ramaderes i agràries tradicionals, havien quedat conquerits pel bosc. «A banda de millorar la diversitat biològica, té efectes sobre el desenvolupament econòmic ja que es potencien els pastors i els ramats de per aquí», explica Antoni Bombí, qui també considera que l'obertura d'aquests nous prats crea elements de lluita molt útils contra els incendis.

Les diverses iniciatives que s'han dut a terme a l'entorn del santuari, el punt més alt del massís i també el més visitat del parc amb unes 40.000 persones cada any, s'han centrat en projectes destinats principalment a ordenar els accessos i a restaurar el medi i el paisatge. Per això, se n'ha desplaçat la circulació i s'ha creat una zona d'aparcament de vehicles on l'impacte paisatgístic és menor. També s'han consolidat talussos i s'han construït murs i escales, sense comptar que s'ha plantat un centenar d'arbres i arbustos i s'han condicionat noves àrees per a activitats de lleure a l'aire lliure. Els treballs, que es van iniciar el 2008, s'emmarquen en el conveni de col·laboració entre l'obra social «la Caixa» i la Diputació.

Un mirador nou

Un altre dels elements que ha guanyat el parc natural és un mirador. Situat a tocar de l'àrea d'esplai del Corredor, Bombí destaca que per fi, a banda de contemplar una part de l'espai forestal, es podrà veure la mar. Tots els treballs han servit per donar feina a una dotzena de persones amb risc d'exclusió social. En el cas del mirador, qui se n'ha fet càrrec és la Fundació Molí d'en Puigverd de Palafolls, que incorpora al mercat laboral persones amb malalties mentals.

Una bassa per a amfibis

Una de les poques finques de titularitat pública que hi ha dins el parc és la de Can Bosc. Allà, a banda de les obres de rehabilitació que s'estan fent actualment a la casa pairal per convertir-la en un gran centre d'informació i un equipament museístic central del parc, també s'ha adequat una bassa per a amfibis. Antoni Bombí explica que aquest és un punt de seguiment molt important d'aquests animals, ja que de les onze espècies que viuen a la zona, n'hi ha sis que crien en aquesta bassa, que antigament era la piscina de la casa de colònies. A més de lloc de reproducció d'amfibis, també s'ha condicionat perquè segueixi fent la funció d'abeurador de ramats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.