Marçà té cura de les tortugues
Amb el marcatge d'una trentena d'aquests animals silvestres, en captivitat al Centre de Cria i d'Interpretació de Tortugues de Marçà, es començaran a alliberar els primers exemplars adults
El Centre de Cria i d'Interpretació de Tortugues de Marçà pretén fomentar la cria i la reintroducció de l'espècie mediterrània, autòctona de la zona, per a la seva conservació. Es calcula que al terme municipal hi ha una població d'entre 400 i 500 exemplars d'aquestes tortugues de terra protegides perquè estan en perill d'extinció. Una cinquantena d'aquests animals silvestres estan en captivitat als horts vells del Mas de la Miloquera, on s'emplaça el parc, encara inacabat, del Centre de Cria i d'Interpretació de Tortugues de Marçà, que l'estiu passat va obrir les portes.
Dins el projecte de recuperació que es duu a terme, un tècnic del Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (Crarc) i una veterinària dels serveis territorials de Medi Ambient van marcar fa uns dies una trentena de tortugues per alliberar-les posteriorment. Els alumnes de l'escola Anicet Villar del municipi van poder seguir de prop tot el procediment, així com l'assistència veterinària amb l'obertura d'una fitxa específica de característiques de cada exemplars, que ja han despertat de la hivernada, com ara el sistema de marcatge a la closca.
Segons el tècnic del centre, Lluís Pena, el moment idoni per alliberar les tortugues mediterrànies és quan tenen de 13 a 15 anys. Pena explica que per reintroduir aquesta espècie al seu hàbitat natural «s'ha de fer amb les màximes garanties i d'una manera controlada».
Parc de les olors
El parc de les olors, que preveu obrir al públic el maig vinent, forma part d'un dels atractius de la finca situada al turó de la Miloquera i disposa d'un microclima idoni per albergar un jardí botànic amb prop de dues-centes espècies diferents de plantes medicinals, aromàtiques i culinàries. El recinte exterior també disposa d'un petit estany, on hi ha les plantes aquàtiques. Dins del nucli zoològic, hi ha les varietats exòtiques de tortugues que s'han introduït, atès que l'espècie mediterrània hiverna durant sis mesos. Les vistes panoràmiques de la serra de Llaberia, de Montsant, Cardó i els Ports que ofereix el mirador habilitat és un altre dels encants que té el parc.
L'habilitació del Mas de l'Escultor
C.GL'habilitació del Mas de la Miloquera, conegut com a Mas de l'Escultor i la casa on vivia l'artista local Marcel·lí Giné (1918-2006), és l'actuació més destacada dins del projecte de recuperació de la finca. Amb un pressupost global d'un milió d'euros, l'Ajuntament de Marçà i el Consorci de la Serra de Llaberia duen a terme el projecte. Les dependències de l'immoble, després de l'enderroc de les parets interiors, s'han de condicionar ara per ser la seu de l'espai físic del Centre de Cria i d'Interpretació de Tortugues. En una primera fase del projecte, l'ajut econòmic de 450.000 euros, que rep cofinançament al 50% del Feder i de l'Ajuntament de Marçà, es destinarà a impulsar les obres a la primera planta. En aquest nivell de l'edifici és on s'ubicarà la recepció del centre i s'instal·laran els plafons explicatius de la flora i fauna autòctones de la zona. A la segona planta s'habilitarà una sala de projeccions i es reservarà la zona de menjador i cuina pròpies de l'habitatge, cedit a l'Ajuntament per l'escultor Giné, per mostrar part de la seva obra. En les instal·lacions també es preveu a una planta superior i a més llarg termini un espai per fer tallers didàctics.