La televisió del segle XX ja és història

Amb l'apagada del senyal analògic de Collserola, que encara captaven 4 milions de catalans, comença l'era de la TDT

La recepció de la TDT als habitatges de Catalunya va niciar-se, de fet, a principi del 2006, quan la majoria de cadenes van començar a emetre en digital simultàniament que en analògic. Molts catalans fa setmanes o mesos que ja només poden veure la televisió a través de la TDT, però la torre de Collserola encara va emetre en senyal analògic a l'àrea metropolitana fins ahir a les dotze del migdia. En aquesta hora, la imatge dels programes matinals de totes les cadenes desapareixia en els canals analògics i era substituïda per un missatge escrit i fix en què s'advertia a l'espectador que aquella cadena havia deixat d'emetre per aquell canal i se l'informava que per rebre'l amb TDT, si encara no ho feia, podia trucar a dos telèfons d'informació. Un minut després del migdia, a Barcelona ja només es rebien pels canals analògics algunes emissores de televenda o astrologia, a més de canals locals. Catalunya donava per finalitzada la transició a la TDT amb l'apagada analògica del centre emissor que encara donava cobertura a l'Alt Penedès, l'Anoia, el Baix Llobregat, el Barcelonès, el Maresme i el Vallès. Per als habitatges que encara no puguin veure la televisió per TDT, s'habilitarà la recepció via satèl·lit com a solució excepcional. El pas de la televisió analògica a la televisió digital terrestre es du a terme a escala europea i respon a la necessitat tecnològica d'optimitzar l'ús de l'espai radioelèctric per fer-lo compatible amb altres tecnologies, com ara la telefonia mòbil. El servei permet veure més canals, amb més qualitat d'imatge i amb més oferta. Per altra banda, permet l'accés a noves aplicacions i serveis interactius a través de les guies electròniques de programació i altres serveis d'interès públic o comercial. El govern català ha instal·lat 231 centres emissors nous arreu de Catalunya.

Acompanyat de Joan Rangel, delegat del govern espanyol; Ramon Font, president del CAC, i Josep Ramon Ferrer, director general de Xarxes i Infraestructures, Carles Mundó, secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, ha qualificat d'«històric» el 30 de març del 2010. Mundó fa una crida a tots els agents perquè s'esforcin amb l'objectiu que la televisió digital «sigui una eina per educar i en definitiva per fer una societat més forta i rica i amb més esperit crític». Tot i que no hi ha dades oficials, Mundó creu que gairebé tots els ciutadans s'han adaptat a la nova tecnologia. Segons els instal·ladors, fa temps que no es fan més instal·lacions sinó només operacions de millora. El procés d'implantació de la TDT ha afectat 7,5 milions de persones i 2,2 milions de llars. Les incidències des que va començar l'apagada analògica, el juliol passat, han estat excepcionals i localitzades. En aquest sentit, el secretari de Mitjans de Comunicació ha explicat que les incidències més remarcables afecten parcialment Begur, Calafell i Tordera, i calcula que d'aquí a dues setmanes es podrà normalitzar el servei, amb la instal·lació de més torres de comunicacions que garanteixin la cobertura a la part dels municipis que ara tenen dificultats de recepció.

Un barri de Sabadell rep encara el senyal analògic

E.A.

Un cop apagats els emissors de senyal analògic de Collserola, uns centenars de veïns del barri sabadellenc de la Creu Alta encara funcionaran algunes setmanes amb el sistema vell. Com s'ho fan? Els carrers on viuen estan en una zona d'ombra a darrere dels gratacels de l'eix Macià. I sintonitzaven la televisió gràcies a un repetidor instal·lat al terrat del centre comercial El Corte Inglés. Fa un mes i mig van alertar de la situació, però no hi ha hagut prou temps per adquirir i instal·lar un repetidor digital. De moment, la setmana passada es va acoblar un aparell que converteix el senyal digital de TDT en analògic perquè el repetidor vell el continuï retransmetent als veïns. Seran els últims a oblidar-se del senyal analògic.

Al Maresme encara queden zones fosques

t. márquez

El Maresme va ser comarca pionera en la implantació de la TDT. La seva peculiar orografia, que durant anys havia afectat de ple el senyal analògic, va esdevenir camp de batalla pel nou sistema. Tot i els grans avenços fets en aquest darrer any per estendre la recepció a tots els municipis, encara queden importants bosses urbanes que a partir d'avui es quedaran sense televisió de cap tipus. Entre els casos més greus destaca Sant Pol de Mar, pendent de la instal·lació urgent d'un repetidor que permeti oferir un solució acceptable als ciutadans, i Tordera. En aquest últim cas, concentrat sobretot a les urbanitzacions, l'única sortida viable és la instal·lació de la TDT via satèl·lit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.