Urbanisme atura projectes en 1.120 ha de la Costa Brava
La moratòria d’un any aprovada afecta tramitacions i projectes per a la construcció de més de 3.000 habitatges
Frena 33 xalets de luxe a Aigua Xelida o la urbanització d’una pedrera de Begur
La Comissió d’Urbanisme de Girona va aprovar ahir la primera moratòria de tramitacions i llicències en la franja litoral de 200 quilòmetres a la Costa Brava. L’acord tindrà vigència d’un any –prorrogable un segon– i afecta tots aquells projectes que tenien pendent les llicències o la tramitació d’instruments de planejament, situats en els primers 500 metres del litoral i en terrenys amb pendents superiors al 20%. Segons Urbanisme, això afecta 270 hectàrees de 43 sectors de sòl urbanitzable i 850 hectàrees més de 26 sòls classificats com a urbans. En total, 1.120 hectàrees de sòl del litoral gironí en què, com a mínim, es volen construir més de 3.000 habitatges.
Entre els casos que resulten afectats hi ha la construcció de 33 xalets de luxe a Aigua Xelida o la urbanització de la pedrera de s’Antiga, a Begur, o ca la Morisca, a Tossa de Mar.
La moratòria s’ha impulsat com a mesura “de caràcter preventiu” mentre el Departament de Territori i Sostenibilitat treballa en la redacció de pla director urbanístic (PDU) de revisió de sòls sostenibles. Segons va avançar ahir el secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, l’avançament del nou pla director es presentarà als 22 ajuntaments gironins afectats dimecres vinent. “Ara congelem per poder treballar i prendre decisions”, va dir Serra, que també va puntualitzar que es busca el consens i la participació de cadascun dels ajuntaments implicats. “Estem davant d’un procés de molta complexitat que fins ara no s’ha fet mai”, va afirmar, tot afegint-hi que l’objectiu és “la coherència i posar ordre a aquest desori. El paisatge de la Costa Brava fa temps que s’havia d’abordar”.
Tres possibles solucions
Fruit d’aquesta moratòria i PDU, el futur de tots els projectes afectats pot diferir després que Urbanisme estudiï “cas per cas” i, així, tant pot ser que al final un projecte es pugui executar tal com està previst o amb alguna mesura correctora, o també que es proposi la seva reordenació per reduir l’impacte ambiental o paisatgístic o, també, que es desclassifiqui completament.
Serra va insistir que el departament “filarà molt prim” i “espremerà al màxim la legislació urbanística” per intentar desclassificar com més sòls millor. Tot i això, també ha detallat que buscaran la “seguretat jurídica” per evitar afrontar indemnitzacions milionàries a propietaris i promotors amb drets adquirits. “Risc d’indemnització n’hi haurà”, va dir el secretari general, que creu que, tot i assegurar-se d’estar emparats per la normativa urbanística, els propietaris poden acabar portant el PDU als tribunals. “Estudiem cas per cas i hi ha moltes situacions que no suposaran indemnitzacions, però hem de tenir en compte que estem afectant drets urbanístics”, va concloure.
No s’atura l’obra de sa Riera
Dins la llista de projectes aturats presentats ahir en la Comissió d’Urbanisme no s’inclouen projectes polèmics, com per exemple el de 52 habitatges de luxe amb nom de Jardins de sa Riera Living perquè, en aquest cas, ja ha estat concedida la llicència municipal. En aquest sentit, la Plataforma SOS Costa Brava ja va anunciar ahir que presentaran una “denúncia urbanística” per evitar el seu desenvolupament.
Per contra, en aquest mateix paratge s’atura la construcció d’un hotel perquè encara no tenia la llicència. En aquells casos en què el consistori ja ha atorgat la llicència d’obres, el projecte no el pot aturar Urbanisme, sinó que ha de ser el mateix ajuntament el que decideixi aturar-lo per revisar-lo i fer front a possibles indemnitzacions.
Projectes denunciats
Altres projectes polèmics i denunciats per SOS Costa Brava sí que s’inclouen en la llista d’afectats per la suspensió. Entre aquests, i a banda d’Aigua Xelida o ca la Morisca, hi ha la urbanització de desenes d’habitatges a cala Aiguafreda, també a Begur, o quatre projectes en marxa a Llançà als sectors de cap Ras, Súper-Fener, Roses i Perpinyà, que suposaven la construcció d’uns 200 habitatges. També s’atura la urbanització en sòls al voltant del Far de Sant Sebastià, entre d’altres.
En referència a les crítiques de la plataforma per no haver aplicat abans la moratòria i així haver evitat alguns dels últims moviments que hi ha hagut les darreres setmanes al territori, Agustí Serra va negar que hagués estat una decisió d’última hora. “Hi estem treballant des del 2015”, va dir el secretari general.
Els promotors, a l’aguait
D’altra banda, l’Associació de Promotors de Catalunya va anunciar que estudiaran “amb lupa” la moratòria per garantir que “es respecti la seguretat jurídica” del col·lectiu, segons l’ACN. El secretari general tècnic de l’entitat, Josep Donés, va admetre que molts planejaments vigents són obsolets, però va criticar que la mesura s’adopti just quan s’està reactivant la construcció. Sobre el fet que en quedin exclosos aquells que ja tinguin llicència concedida, Donés va dir que “només faltaria”, però que, tot i així, caldrà veure quines afectacions té en determinats sòls i va insistir que espera que sigui “com més ràpidament millor” perquè “a tothom li interessa que l’economia funcioni, ja que això genera llocs de treball”.
LES FRASES
Desclassificació definitiva
La Plataforma SOS Costa Brava es va mostrar ahir satisfeta de la moratòria, però demana al govern català que es “desclassifiquin definitivament” els sòls urbanitzables afectats, segons l’ACN. El principal temor d’aquesta plataforma és que en el PDU només s’estudiï “una solució a mig camí”. Segons el portaveu, Eduard de Ribot, podria passar que es desclassifiquessin part dels terrenys afectats per la moratòria, però que es mantingués la condició d’urbanització en altres parcel·les. La plataforma, que ja agrupa 26 col·lectius, afirma que estarà pendent de “com els ajuntaments traduiran aquesta moratòria” i proposa que aquests aprovin una moratòria paral·lela en les llicències i aturin projectes en execució.