El passeig de Calonge, llest amb la seva nova plaça
La plaça que s’ha fet al sector des Monestri tanca un llarg procés que ha comportat la reforma del passeig marítim
Ara només falta que l’Estat compleixi i faci els nous dics de protecció
L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ja ha pràcticament enllestit la gran reforma del passeig marítim amb els últims treballs de la nova plaça que quedava pendent, al sector des Monestri. Un projecte important que, segons l’alcalde, Jordi Soler, representa a la pràctica la culminació d’un llarg treball de millora i reforma del passeig.
L’actuació ha comportat haver de treballar en un espai de prop de 5.000 metres quadrats situat entre el carrer Aubi i la desembocadura de la riera, on fins ara hi havia un aparcament, un baret i una zona de pas de fusta. L’actuació ha tingut un cost aproximat de 214.949 euros i s’ha fet en dues fases: abans i després de l’estiu passat. Amb la creació d’aquest nou espai, que inclou la construcció d’un amfiteatre amb què es vol dissimular el col·lector, el passeig de Sant Antoni, que té una estructura allargada i estreta, disposarà d’un nou espai per fer-hi activitats.
La gran remodelació del passeig de Sant Antoni de Calonge encara té, però, una assignatura pendent: la construcció dels dics que han d’estabilitzar la sorra de la platja i, a la vegada, minimitzar els efectes dels grans temporals, principalment a la part central del passeig. El Ministeri de Medi Ambient ja va desencallar finalment el maig de l’any passat, després de sis anys, el projecte de consolidació. El llavors subdelegat del govern a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, va explicar que s’havia adjudicat la redacció del projecte dels espigons, que han d’evitar que Sant Antoni perdi sorra i, a la vegada, protegir el front marítim dels grans temporals. La redacció del projecte ha anat a càrrec de l’empresa Ingemed. Segons va dir en aquell moment el subdelegat, aquesta era una prioritat que es podria executar entre el 2019 i el 2020, sempre fora de la temporada turística. El cap de Costes a Girona, Jordi Planella, hi va afegir que s’aportaran uns 550.000 metres cúbics de sorra que es dragarien d’una zona marítima entre Lloret i Tossa de Mar.
El projecte d’espigons o dics per evitar que Sant Antoni perdi sorra ve de lluny. A principis dels anys setanta del segle passat ja es van construir els actuals espigons en forma de T, que donen una imatge característica a la zona. Abans, però, ja havia estat necessari fer actuacions, petits espigons, al llarg de la platja per mantenir-hi la sorra.