Administracions

Els pobles petits troben a faltar finançament

El Consell d’Alcaldes de l’Alt Empordà reclama un pla plurianual d’inversions com l’antic PUOSC

El Consell Comarcal traslladarà la petició a la Generalitat

El Consell d’Alcaldes de l’Alt Empordà –en la mateixa línia del que van fer els edils del Ripollès a principi d’any– vol que es recuperi una forma de finançament plurianual. Des dels anys 2012 o 2013 no s’han tornat a convocar finançaments plurianuals similars a l’antic Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC). La problemàtica afecta tots els municipis però especialment els més petits, amb pocs recursos propis, i especialment comarques com ara la de l’Alt Empordà, on, dels seus 68 municipis, 50 tenen menys de 1.000 habitants.

El Consell d’Alcaldes de l’Alt Empordà, reunit aquesta setmana sota la presidència de Montse Mindan, ha acordat portar al ple del Consell Comarcal la petició perquè la Generalitat recuperi una fórmula equivalent als antics PUOSC.

Manteniment pendent

Els alcaldes consultats per aquest diari coincideixen a dir que ja no es tracta de construir grans equipaments i fins i tot admeten que possiblement en el passat s’han comès errors quan cada municipi volia el seu pavelló o la seva piscina. Avui el que reclamen els alcaldes es poder garantir als seus veïns el manteniment imprescindible de carrers, i xarxes de serveis que han envellit. Es tracta d’obres que en molts casos no es poden afrontar perquè poden representar el 100% –o molt més– del pressupost d’un petit municipi. “Hem recollit la petició que m’han fet arribar els petits pobles. No ho plantegen com una crítica, tots entenem les dificultats econòmiques per què ha passat la Generalitat però és evident que els municipis tenen un problema. Tenim la certitud que aquesta moció s’aprovarà en el pròxim ple del Consell Comarcal i la traslladarem a la Generalitat”, diu Montse Mindan.

La moció que es preveu aprovar recull que, des de fa anys, els ens locals, arran de la crisi econòmica i el mal finançament local i autonòmic, han vist reduïda la capacitat per iniciar inversions. El text recalca que, en un estat on les transferències corrents del finançament local provenen en la seva majoria en funció del nombre d’habitants, als municipis més petits demogràficament els és impossible realitzar inversions o obres importants per al manteniment de serveis i infraestructures destinades al bé comú. També es destaca que generalment aquests municipis tenen diversos nuclis de població, diversos sistemes d’abastament d’aigua, de clavegueram o d’enllumenat públic, quilòmetres de camins rurals a mantenir, fet que comporta una despesa econòmica important.

LA FRASE

Aprovarem la moció en el ple del Consell Comarcal i la traslladarem a la Generalitat
Montse Mindan
presidenta del Consell Comarcal de l’alt empordà

LES FRASES

Estem ofegats; 300.000 euros segons on no són res però per a un poble petit són molt importants
Joan Fàbregas
Alcalde d’Albanyà
Hi ha manteniments que s’han de fer, ens cal recursos públics i més amb la LRSAL, que ens bloqueja
Julia Gil
Alc. d’Avinyonet de puigventós
Cal concretar les necessitats que tenim, ja no tant potser d’equipaments, però sí de manteniment
Narcís Saurina
Alcalde de Bàscara
Tenim carrers molt deteriorats, obres aprovades des del 2013 i el finançament no s’ha desbloquejat
Pilar Bosch
Alcaldessa de Garrigàs
Tenim obres pendents a les urbanitzacions, no podem carregar aquest cost als veïns
Mercè Bosch
Alc. de Maçanet de cabrenys
Els micropobles només podem viure amb subvencions però cal controlar com es donen i per fer què
Xavier Camps
Alc. de Palau de Santa eulàlia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.