L’Estat frena el projecte dels espigons a Sant Antoni
L’alcalde, Jordi Soler, explica que el projecte, amb un preu de sortida a licitació de 40.125 euros, es va adjudicar per només 16.500
El ministeri l’ha aturat perquè no ofereix garanties
El Ministeri de Medi Ambient ha aturat la posada a licitació de la redacció del projecte dels espigons de reforç de la platja de Sant Antoni de Calonge, segons ha explicat l’alcalde, Jordi Soler, perquè considera que l’empresa que va guanyar el concurs no ofereix, ara per ara, garanties. Segons explica Soler, l’Estat va posar a concurs la redacció del projecte per 40.125 euros, però aquest es va acabar adjudicant per només 16.500 i, per tant, no ofereix garanties.
En aquest procés, i en paral·lel, l’Ajuntament ja ha demanat a Costes que inclogui un annex al projecte dels espigons per incorporar-hi un emissari que li permeti abocar a la mar les aigües plujanes del nucli costaner. L’alcalde, Jordi Soler, explica que precisament es vol aprofitar la construcció d’aquest espigó projectat a la zona des Monestrí, dins el projecte per estabilitzar la platja de Sant Antoni.
El maig de l’any passat es va signar el protocol per a la redacció del projecte tècnic dels espigons, tot i que les obres no tenen finançament de l’Estat.
Un projecte reivindicat
El projecte comporta eliminar un dels espigons de la platja des Monestrí per aprofitar el material per allargar el que hi ha al costat, que es reforçarà amb una part submergida i acabarà en forma d’angle. Pel que fa a l’espigó del final, també es reforçarà i acabarà en forma d’angle. El projecte d’espigons o dics per evitar que Sant Antoni de Calonge perdi sorra ve de lluny. A principis dels anys setanta del segle passat ja es van construir els actuals espigons en forma de T, que donen una imatge característica a la zona. Anteriorment, però, ja havia estat necessari fer actuacions, petits espigons, al llarg de la platja per mantenir la sorra de la platja.
L’Ajuntament, per un costat, va encarregar un estudi de batimetria i, per l’altre, va obrir un debat sobre si es mantenien els espigons en forma de T. Costes era partidària d’enderrocar-los i de fer dos grans dics d’abric a ambdós costats de la platja. L’Ajuntament, però, va fer la consulta el 2013. La proposta de mantenir els actuals espigons de la platja de Sant Antoni va obtenir el suport majoritari dels veïns que van assistir a la jornada participativa i van poder triar entre les dues propostes presentades. La segona solució, mantenir els espigons, és la que ara ha entrat en la fase de redacció del projecte.