Infraestructures i serveis

La Garrotxa es prepara per al nou sistema de recollida selectiva

Comença una segona fase de la prova pilot a Argelaguer i Santa Pau

Es faran servir codis QR a les bosses i targetes personals per obrir els contenidors

La setmana que ve es començarà a Argelaguer i la setmana següent, al barri de can Blanc de Santa Pau, una segona fase de la prova pilot del nou sistema de recollida selectiva de deixalles a la Garrotxa. Si en la primera es van experimentar quatre mètodes diferents, aquest cop la prova es centrarà en el mètode que han escollit la major part dels municipis, basat en l’ús de bosses amb un codi QR i uns contenidors que només s’obriran amb unes targetes personalitzades per a cada llar. Els sis mesos que durarà la prova serviran per detectar problemes i afinar el sistema, abans que la resta de pobles s’hi afegeixin, previsiblement l’any que ve. A mitjà termini, l’objectiu és que les llars que no reciclin o no ho facin correctament paguin més en la taxa d’escombraries. A la llarga també es mirarà de tenir en compte la quantitat de deixalles generades. L’actitud dels usuaris se sabrà a través de les dades que s’obtindran de la targeta i el codi QR.

La nova prova pilot la van presentar ahir els dos alcaldes implicats (Artur Ginesta i Pep Companys, d’Argelaguer i Santa Pau, respectivament), el president del Consell Comarcal, Joan Espona, i el director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (Sigma), Francesc Canalias. Dels 21 municipis garrotxins, 17 ja s’han decidit per aquest mètode. Entre els que falten hi ha Besalú, que va optar pel porta a porta –que ja hi està en servei– i Olot, que, per la seva envergadura, és un cas especial. De moment, les fraccions de paper i cartró i vidre no resultaran afectades pel canvi.

Turisme d’escombraries

Segons els responsables del Sigma, la implantació del porta a porta a Besalú ha fet que apareguin moltes més bosses d’escombraries als municipis veïns, pertanyents probablement a veïns de Besalú que no col·laboren en el porta a porta.

LA XIFRA

17
dels 21
pobles de la Garrotxa han decidit adoptar aquest nou sistema, després dels primers assajos.

Les deixalles, responsabilitat de cadascú

El nou sistema és “un canvi radical en el concepte de gestió de residus”, va remarcar Francesc Canalias. Per ell, la implantació dels contenidors de lliure accés als anys setanta va propiciar que la gent traspassés la responsabilitat de la gestió de les escombraries a l’administració. El que es pretén ara –va subratllar– és tornar a fer que cadascú prengui consciència que les deixalles són propietat seva i se n’ha de fer responsable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.