Neix Salvem el Boix per frenar l’eruga que devasta les boixedes del Ripollès
La nova entitat ha obert un projecte a Verkami per finançar la compra de trampes i feromones
Està creant grups locals per fer seguiment de la plaga
Un grup de veïns de Gombrèn, entre els quals hi ha tècnics especialitzats, han creat l’associació Salvem el Boix amb l’objectiu de crear una xarxa ciutadana de vigilància als municipis de l’oest del Ripollès de l’eruga d’origen asiàtic invasora que està devastant les boixedes de la Garrotxa i que s’està estenent cap a altres comarques com ara el Ripollès. Aquesta entitat ha obert, recentment, un projecte a Verkami per finançar l’adquisició de trampes i feromones, dos elements bàsics per al control d’aquesta plaga.
Salvem el Boix té per objectiu aconseguir 4.500 euros, ara ja en té una mica més de la meitat, gràcies a quasi una setantena de mecenes i espera arribar a la quantitat desitjada, després dels 26 dies en què estarà obert, i, fins i tot, superar-la, la qual cosa li permetria ampliar el nombre de trampes.
L’entitat durà a terme tres proves pilot entre rasos de Tubau, la serra de Montgrony i la vall de Ribes. Es tracta de zones d’un alt valor paisatgístic i natural, amb molta presència de boix i amb alguns exemplars centenaris. Hi instal·laran trampes amb feromones i en faran un seguiment. Les feromones atrauen els mascles. L’associació, a més, està treballant per crear xarxes locals de seguiment de la papallona i de l’eruga i dels danys que provoquen.
En una primera fase pretenen conèixer el moment en què comença a estendre’s la plaga, les zones afectades, la intensitat de l’afectació i com i cap on avança. I, en una segona fase, faran un estudi de les mesures de control dels focus més importants.
LES XIFRES
Trampes amb els noms i els cognoms
Al projecte de Salvem el Boix s’hi pot participar des dels 5 euros, que serveixen per comprar un paquet de feromona (45 dies d’actuació) fins als 150 euros amb què es poden adquirir 6 trampes i 18 paquets de feromones i cobrir una zona de dues hectàrees. Les recompenses van des d’una bossa amb el logotip de l’associació fins a rutes guiades per les zones afectades, àpats i la possibilitat de posar el nom a les trampes.